Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Jag vill vara med i Lyxfällan!

På väg att drunkna i skuldträsket, stenhårt fast hos kronofogden, obetalda hyror och hot om vräkning.


Shoppa rea

Er krönikör kan också köpa onödiga saker – här står jag med ett reafynd som jag aldrig har använt… 🙂

Så brukar det se ut när mina favoriter Patrick Grimlund och Magnus Hedberg i TV3-programmet ”Lyxfällan” rycker ut.

Skulle älska att själv vara med, men ”tyvärr” är jag varken skuldsatt upp över öronen eller efter med hyran. Och jag tvivlar på att Magnus och Patrick vill ägna sina krafter åt en kvinna som bara står och skryter med hur duktig hon är.

Annons

Men det är precis det jag vill! Tänk att få höra grabbarna säga: ”Har du koll på räkningarna? OCH sparar varje månad?” Hurra, vad du är bra!”

Men jag får nöja mig med att gotta mig åt att jag minsann inte är så slarvig som de stackars deltagarna.

Under de år som jag slaviskt följt Lyxfällan – har sett alla avsnitt, många två gånger – har jag noterat att det finns två åsiktsläger om programmet:

Grupp 1. De som öser förbannelser över de ansvarslösa slösarna som inte gör rätt för sig, struntar i sina barns framtid och bara tar nya lån när kassan sinar.

Dessa moraliska personer brukar bara se ett eller två avsnitt, sedan måste de sluta för att inte riskera att få hjärtinfarkt eller blodstörtning framför tv:n.

Grupp 2. De som får en självförtroende-boost, slår sig för bröstet och tänker ”gud, så duktig jag är!”

Som ni förstår tillhör jag grupp två. Tyvärr är de flesta av mina vänner ettor, vilket kan tyda på att Arga Gruppen är större. Men det spelar ingen roll – Lyxfällan är inne på elfte året nu och varken tillgången på ruinerade personer eller publik verkar tryta.

Visst kan jag också bli irriterad när småbarnsmamman prioriterar läppförstoring framför sparande till sina barn. Eller när pappa köper bil på bil och säljer med förlust, alltmedan räkningarna går till kronofogden i strida strömmar.

Men i slutet blir de alla bättre föräldrar, bättre betalare – bättre människor. Att vara med i Lyxfällan är faktiskt en kurs i självkännedom lika mycket som i ekonomi. Och det är bra för våra ungdomar att se hur illa det kan gå om man inte sköter sig,

Heder åt Lyxfällan – det folkbildande programmet!

PS. Har gjort en intervju med Patrick till ett Allas-reportage, och kan berätta han var precis lika engagerad då som i programmet!

Vad tycker du om Lyxfällan? Har du koll på utgifterna? Sparar du regelbundet?

Är du Spara eller Slösa?

Spara
– Betalar alla räkningar vid lönen.
– Automatiskt sparande.
– Sparar ihop till prylar och resor.
– Inga konsumtionslån.
– Planerar inköp av kläder, prylar etc.
– Fikar och äter sällan ute.
– Storhandlar.

Slösa
– Låter ofta vissa räkningar vänta tills nästa lön – eller längre….
– Sparar inte eller jojo-sparar – sätter in/tar ut osv.
– Köper ofta saker och resor på kredit.
– Har många smålån.
– Impulsshoppar ofta kläder och prylar på nätet.
– Äter ofta ute, köper hem mat, gillar smoothies och hämt-kaffe.
– Många småköp.

MER OM LYXLIV OCH PENGAPROBLEM

Er krönikörs knasigaste köp

Daniela var med i Lyxfällan – shoppade bort ångesten

Så slipper du pengastress

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(67)
(0)


Annons

  • Anna Eriksson

    Jag har ett pensionssparande och så sätter jag undran en slant varje månad på ett sparkonto. Försöker undvika impulshandel eftersom vi sparar för att kunna göra om vårt slitna gamla kök. Just nu blir jag extra taggad av att jag faktiskt lyckats spara en hel del på mitt konto! Kram Anna E

  • Anna: Ja, visst blir det mycket roligare att spara om man har ett mål; en dröm man vill förverkliga!
    Kram och glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…