Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Längtar Hem till byn och den gamla tiden

Har börjat binge-titta på tv – slukar alltså en hel serie i ett sträck via nätet.


Gunilla-Hedenby_rida-hast

Ibland har man tjänsteärenden på landet 🙂 Här ser ni er icke hästvana krönikör Gunilla Hedenby få hjälp upp på hästen av proffsryttaren Anna Hassö. Länk till backstage-inlägg efter krönikan!

Men inte någon hipp sitcom som Sex and the city. Nej, det är helylle som gäller: Gamla fina Hem till byn. Så bra den är!

Det är som en drog, jag får aldrig nog av vyerna från den alltmer avfolkade byn, av inblickarna i småbrukarnas liv – dessa bönder, som staten hade bestämt var olönsamma och skulle bort.

Annons

Jag var tolv år när Hem till byn började sändas, och eftersom jag bodde i stan kände jag inte igen mig i den. Men nu förstår jag. Förstår bitterheten i att tvingas ge upp sitt levebröd efter generationer av kamp mot naturens makter, att bli klassad som olönsam när man har slitit i hela sitt liv.

Det är inte de stora gesternas människor som bor i byn. Men under ytan rasar känslorna. Ingrid har ett förhållande med gifte grannen Mattias, Mattias hatar sin far, Anderssons försöker snuva Löfgrens på Olaus Olles gård vid auktionen…

Som så många andra har även jag bonderötter. Mammas släkt är sprungen ur myllan, och mormors mostrar, systrarna Ester och Hertha i Hötofta, vars skrän ”KISARNA!!” regelbundet ekade över Söderslätts åkrar, har lämnat outplånliga minnen hos mig. Med kisarna avsågs de otaliga katter – alla småbarnsföräldrar – som alltid höll sig i bekväm närhet av systrarnas delikata matrester. Det är från Hötofta jag och mamma fått vår stora kärlek till katter.

I dag är Ester och Herthas gamla gård toppmodern, och antagligen bor det en barnfamilj med distansarbetande eller pendlande föräldrar där. De har byggt garage och sitter i vardagsrummet med öppen planlösning med platt-tv och laptopar. Vävstolen som dominerade rummet förut är borta. Det skulle vara kul att lära sig väva – men när ska man få tid?

Jag vet; det är lätt att vara nostalgisk på håll – det var mycket armod och elände i de gamla bondgårdarna. Men ändå… när jag ser Hem till byn vill jag återuppväcka det gamla Hötofta, med mostrar och kisar, utedass, vedspis och vävstol och allt. Då skulle jag ta med mig sonen Kalle dit och vi skulle sitta med Ester och Hertha i det gamla köket och skvallra om kyrkoherden medan katterna sprang runt våra ben…

Har du eller har haft lantbrukare i släkten? Bor du på stan eller på landet? Vilket är bäst?

Sveriges längsta tv-serie

Hem till byn sändes i 52 avsnitt från 1971 till 2006 och är Sveriges längsta dramaserie. Den beskrev avfolkningen i glesbygden men tog även upp ämnen som barn och föräldrar, relationer, ensamhet, psykisk ohälsa, alkoholism, kriminalitet, narkotika och spelberoende. Därför hade serien hög igenkänningsfaktor och blev mycket populär, trots att större delen av svenskarna inte bor på landet. Bengt Bratts manus med realistiska dialoger bidrog också till framgången.
En stor del av avsnitten visas just nu på svt.oppetarkiv.se
Källa: Wikipedia

Vilket är bäst…

…landet?
– Tryggare. Man känner alla.
– Lägre brottsstatistik.
– Mer idylliskt.

…eller stan?
– Fler jobb, mer nöjesliv, shopping och kultur.
– Mer anonymt – mer privatliv.
– Nära till det mesta.
Källa: bostad.n.nu

LÄS OCKSÅ

Backstage: Mitt äventyr till häst tillsammans med Anna Hassö!

En epok i våra liv är över…

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(6)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…