Annons


Tjejsnack med Gunilla: Låt barnen äta hur mycket godis de vill i påsk!

Det händer ibland att barnen på sonens och sambons gård hittar ett Kinderägg i sina cykelkorgar. Kanske ligger det några ägg där nu till påsk…


Påskkort, påskägg, fjädrar

Er krönikör Gunilla Hedenby lever som hon lär och tänker sluka hela påskägget i ett enda nafs 🙂 Foto: Kollegan Anne Ulander.

Hur kan detta komma sig? Jo, sonens sambo Tina är fortfarande barnsligt förtjust i Kinderägg, både som godis och som byggprojekt. Och eftersom hon dessutom har ett stort hjärta vill hon att även andra ska kunna glädjas åt de små äggen.

Annons

Vilken fin gest! Betydligt roligare godisapproach än de föräldrar som omger godisätandet med tusentals regler. Det senaste jag hörde om var att barnen fick tio kronor i veckopeng om de köpte godis för pengarna. Köpte de inte godis, höjdes pengen till 20 kronor.

Kanske tar jag för lätt på det här med godisätande men jag tycker att… det är en så tråkig attityd! Tror att alla regler och förbud kan ha motsatt effekt så att barnen i stället blir smygätande sockerbomber. Dessutom unnar vi vuxna oss både god mat och vin och – godis! Och även om vi är lojala och inte gör det – hur kul blir livet då?

Körde själv rakt motsatt system på den tiden det begav sig och man var småbarnsförälder. Kalle fick godis när han ville. Och lustigt nog fick detta till effekt att han inte var så intresserad. Ofta hände det sig när vi stod i närbutiken att mamma frågade sin lille son om han ville ha lite godis, och sonen sa:

– Nja, jag vet inte… Är inte sugen…

– Men kolla, de har kommit med en ny sorts skumgrejer, de måste vi testa, sa jag entusiastiskt medan det vattnades i munnen.

Sonen fortsatte dock ofta att visa en beklaglig brist på entusiasm. Men jag köpte godis ändå och käkade upp det själv.

Det enda sonen aldrig tackade nej till var just Kinderägg. Vi samlade de små figurerna och satte upp dem som prydnader i de där miniatyrhyllorna med massor med små fack. Faktum är att jag fortfarande har både figurer och hyllor kvar, nerpackade i en plaststäck – ja, det var väldigt många figurer och hyllor!

Och det händer faktiskt fortfarande att jag köper hem Kinderägg. Främst till bonusdottern Klara, förstås. Men om Kalle är närvarande tar han snabbt kommandot och bygger figurer av hjärtans lust.

Önskar er alla en glad påsk med massor av godis!

Äter du mycket godis? Favoritgodis? Hur har ni löst godisätandet med era barn/barnbarn?

Snacka om magra snacks!

Trots mitt ivriga godis-propagerande är jag ingen fanatiker utan har full förståelse för alla som vill hålla igen även under påsken. Du kanske är mitt i en dietperiod och vill inte fördröja viktnedgången? Vilket skälet än är så kommer här tips på kalorisnåla snacks!

Tio snacks under 100 kalorier

LÄS OCKSÅ

För mycket hälsoprat – då ryter jag till!

Vägrar vara med i hälsostudier

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(148)
(0)Annons

 • Nettis

  Jag tror inte heller på nåt förbud mot godis. Det gör bara ungarna mer nyfikna 🙂 . Lördagsgodis är en bra grej. Eller fredagsmys blir det väl i dom flesta familjer nu 😀 .

  Lösgodis köper jag aldrig. För man vet inte vad för äckliga händer som har varit där i >.< . Annars var colaflaskor, syrliga fiskar och skogsbär, mina favoriter 😀 .

  Pussar till dom små och kramar till dig <3

 • Nettis: Skönt att det finns fler som tror på lite gladare godisattityd 😀 Köper också sällan lösgodis numera, men det beror mer på att mina favoriter inte finns på så många ställen längre. Tycker att lösgodiset har blivit tråkigare.
  Pussar och kramar till er också! <3
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Yvonne Grunelius

  Mitt ena barnbarn får inget godis och inga kakor/bakverk med socker i alls. Han är 20 månader så det finns absolut ingen anledning att ge honom godis. Han vet inte vad det är och frågar givetvis därför inte efter det. Det är vi vuxna som serverar och lär våra ungar att äta sött.
  På deras fredagsmys äter de stora lite snacks eller lite godis. Han får egna chips, i form av sockerfria cornflakes eller små ”bebis”puffar utan socker och han älskar dom! På kalas äter han bulle bakad med stevia eller kaka med det samma. 🙂
  Numera vet man så väl hur farligt socker är, så jag är jätteglad över att min dotter inte presenterat socker för honom än. Det lär dom sig tids nog ändå. Många av de unga föräldrarna gör som hon. Det har börjat födas en sockerfri trend. Jättebra, då kanske det ställs krav på matindustrin att minska sockermängden i allt man stoppar i sig. När man serverar påskmust till ettåringar på dagis, för att dom ska känna att det är påsk? Då är något riktigt galet i samhället…

 • Yvonne: Håller absolut med dig om lillkillen, jag tänkte inte på så små barn, förlåt om jag var lite för svepande i mitt tyckande! Vad jag är ute efter är mer att jag tror att alltför mycket regler och förbud ibland kan ha motsatt effekt, så att man riskerar att bli mer ”hooked” på socker – man blir lite fixerad, alltså. Men självklart finns det ingen anledning att ”tvinga” i barnen godis! Påskmust till ettåringar låter ju helknäppt!
  Glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Laddar nästa sida…