Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Mina minimalistiska matvanor

Det bästa med påsken är INTE att man slipper de släktförpliktelser man har vid julen och kan satsa mer på slappandet.


Det är en av påskens bästa egenskaper, absolut. Men för mig är själva meningen med påskfirandet – RESTERNA!

Matresterna alltså. Vid påsk är vi oftast inte lika många som hugger in på särbons delikatesser som vid jul. Och eftersom särbon är oförmögen att laga lagom mycket mat, gör han lika stora mängder som till julbordet. Vilket innebär att det blir mer rester till mig!

Annons

Sonen Kalle och bonusdottern Kim får självklart också med sig hem. Men de är mycket duktigare än jag på att laga mat, så därför brukar gamla mamsen/mommi få merparten.

Är det inte kärlek så vet jag inte vad!

Jag kan överleva mer än en vecka på påskbordsresterna. När det gäller att slippa undan matlagande är jag ett under av kreativitet och hittar hela tiden nya sätt att dryga ut svampomeletten, prinskorvarna, köttbullarna, majonnäs-äggen….åh, så gott!

Somligt fryser jag in, och även där har jag utvecklat sinnrika, minimalistiska metoder, anpassade till en icke matlagare med två glupska katter.

En av mina principer är att inget är för litet för att frysas in. Blir det en köttbulle över, åker den in i frysen. Den ensamma prinskorven likaså. Ofta har jag stått tårögd av tacksamhet framför ett par minimala plastpaket och tänkt: HUR skulle det ha gått om jag inte hade fryst in den där pizzabiten? HUR skulle jag klarat natten utan den halva pannbiffen?

En del tycker att det är lite udda att frysa in enstaka matbitar. Själv har jag svårt att förlika mig med motsatsen, det vill säga de fotbollsformade, stenhårda jättepaket som särbon brukar ge mig när han på egen hand har fått ansvara för infrysningen.

Hur hantera ett mindre isberg av ärtsoppa? Det får inte plats i frysen, kräver storskaliga klimatförändringar för att tina, och eftersom man inte kan dela upp det tvingas man käka allt på en gång. Ärtsoppa varje dag i en vecka kan bli lite tjatigt även för en icke kräsen matlagningsfobiker…

Om han åtminstone kunde leverera i platta paket – då kunde jag eventuellt såga loss bitar av valfri storlek. Men särbon menar att det får räcka med att han lagar och förser mig med maten.

Och visst – hellre en enorm isklump av soppa än ingen soppa alls!

Sparar du på rester? Lagar du också för mycket mat? Hur firar ni påsk?

Glad och GOD påsk, alla!

Iskalla nyheter

Oväntat – visst kan man frysa detta!
1. Avokado. Mosa med en matsked citron/lime per avokado.
2. Bananer. Perfekt till smoothien!
3. Grädde. Minst 40 % fett. Värm till 80 grader i 15 minuter, kyl snabbt. Tillsätt 0,75 dl socker/liter
vid längre förvaring.
4. Ägg. Ta bort skalen, vispa och frys.
5. Vitlök. Frys in en fläta och ta en klyfta vid behov. Eller pressa/skiva först. Lufttät förpackning!
6. Mjölk. Kan skära sig men fungerar perfekt till bakning och matlagning.
7. Ris och andra spannmål. Frys in i små portioner.
8. Pasta. Ta upp pastan strax innan den är klar så den inte blir överkokt när du värmer igen.
9. Kakdeg. Portionera och frys in.
10. Örter. Skölj, torka och lägg i lufttät förpackning.
Källa: mittkok.expressen.se

MER OM OVANLIGA MATVANOR:

Jag är Motvillig Matlagare – vilken matlagningstyp är du?

För mycket mat-hälsoprat – då ryter jag till!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(136)
(0)


Annons

  • Anna Eriksson

    Jag river alltid ner mina gamla ostkanter o fryser in dem. Om man gör en ostpaj tex, då är det jättegott att fylla den med olika ostsorter. Rekommenderas! Kram Anna E

  • Anna: Ja, det är jättebra, då får man ju en härlig blandning av olika ostar!
    Glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…