Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Mitt hem är invaderat…

Varje dag, vardag som helgdag för jag en ensam, tapper kamp. Det är tufft. Och kampen känns hopplös.


Minska på plastpåsarna

Tre plastpåsar – som snart blir tio, hundra – tusen… Hur bär de sig åt för att föröka sig så fort?? undrar krönikör Gunilla Hedenby 🙂

Jag är i konstant underläge eftersom mina motståndare är oräkneliga och dessutom icke nedbrytbara.

Det handlar om plastpåsar. Och vi talar om en invasion. De blir bara fler och håller på att helt ta över mitt hem.

Annons

Somliga viftar bort mina farhågor och ifrågasätter påsarnas farlighet. Men det visar bara att de inte har sett en – eller hundratals – plastpåsar i vitögat. Troligen rör det sig om personer som låter andra sköta det dagliga handlandet till dem. Som lever i ojämställda relationer, där partnern är på utbrändhetens rand men ändå tvingas släpa på proppfulla plastpåsar.

Gilla Allas.se på Facebook

Dessa okunniga latmaskar har ingen aning om hur svårt det är att ta kål på en plastpåse. Man river, sliter, biter – men plastpåsens obändiga seghet gör den till en ständig vinnare.

Det var när jag inte längre kunde stänga dörren till diskbänksskåpet som jag insåg att det hade gått för långt. Påsarna hade då sprängt sitt bo – en släkting av papper – och var på väg ut i köket.

Katterna Simba och Tasse märkte snabbt att dörren stod på glänt och började använda skåpet som lekplats. Farligt, inte på grund av påsarna, för de är prydligt hopknutna, men i skåpet finns alla rör och kablar till vår diskmaskin. Denna älskade familjemedlem löpte akut risk att kollapsa. Och det vore KATASTROF!

Jag utarbetade genast en akut insatsplan. Hädanefter skulle INGA nya plastpåsar komma in i mitt hem. Jag skulle ta med en egen fin, miljövänlig tygkasse till affären och på så sätt undgå plastpåsarna.

En utmärkt plan. Som tyvärr inte fungerar. Orsakerna är:

1. Jag glömmer ta med den förbaskade tygkassen till affären.

2. När jag storhandlar blir det ofta fem fulla kassar plus två blytunga påsar kattsand (tar hem detta lass på min kära cykel). Och sju tygkassar känns otympligt att släpa med sig till affären.

Min nödlösning är att ständigt ha en gammal använd plastpåse i handväskan, till småhandlandet. Och nu har påsarnas antal faktiskt minskat något. Men de är listiga och lyckas ständigt hitta nya vägar in i mitt hem.

Kanske lika bra att ge upp och köpa en extra garderob till påsarna…

Samlar ni också på er plastpåsar? Använder ni tygkassar? Tips på smart och miljövänligt shoppande?

Så blir du enkelt snäll mot miljön

* Skippa ­vatten på flaska. Belastar både genom produktion och transport. Vi dricker 22 liter/år per person – 40 % mer än för 10 år sedan.
* Släng inte mat. Vår kastade mat ger samma mängd utsläpp som 700 000 bilar ger på ett år.
* Ta cykeln. Motorfordonen står för 1/3 av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
* Köp inte nytt. 1,6 miljoner ton växthusgaser ­sparas varje år tack vare bega­gnathandeln på nätet. Motsvarar att landets vägar står tomma i en månad.
* Handla ekologiskt. Krav- eller EU:s symbol för ekomat. Närproducerat är inte lika viktigt – transporten är en mindre del av miljöpåverkan, enligt marknadschef Katarina Wolf på Krav.
* Köp mat efter säsong. Slopa tomaterna i november och laga rödbetssoppa i stället.
* Sortera dina sopor.
* Återvinn allt som går.
Källor: expressen.se och organisationen Krav

MER OM ONÖDIGA KÖP OCH HUSLIGHETER

Mitt livs knasigaste köp!

Katten så kul med en robot i huset!

Träffa oss också på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(105)
(0)


Annons

 • Anna Eriksson

  Jag återanvänder inte plastpåsar men använder tygkassar när jag ska storhandla. I familjen försöker vi vara noga med att äta upp matresterna som blir över så vi inte kasserar för mycket mat, Kram Anna E

 • Anna: Så duktig du är! Men tycker du inte att det är jobbigt att släpa med dig alla tygkassarna? Men du kanske är bilburen?
  Äter också rester – skriver faktiskt precis på en Tjejsnackkrönika om det 🙂
  Kram och glada Tjejsnackhälsningar

 • Anna Eriksson

  Jag åker alltid bil till affären så då blir det ju lättare att ta med tygkassarna. Förstår att du tycker att det blir jobbigt att släpa med dem. Kram Anna E


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…