Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Pinsamt möte vid korvkiosken

Han hälsar mig alltid med ett dånande HEJ JOURNALISTEN!! Följt av en mängd välmenta men avslöjande kommentarer...


Staffan Wictorin med familj äter korv

Er krönikör Gunilla Hedenbys särbo Staffan Wictorin, bonusdottern Kim och bonusbarnbarnet Klara käkar korv på Shell-macken i Hunnebostrand.

Jag talar om killen i korvkiosken på Möllevångstorget i Malmö, en av mina hovleverantörer av middagar. Killen, som verkar vara någon form av föreståndare, låter ofta sin stolthet över nyheter på menyn utmynna i entusiastiska kommandon:

Annons

– TESTA VÅR NYA KORVBURGARE MED BÅDE HAMBURGARE OCH KORV! JÄTTEGOTT!!

All uppmärksamhet är nu riktad mot mig, kunder och passerande väntar med spänning på mitt beslut. När jag väljer min vanliga hamburgermeny går ett besviket sus genom församlingen.

Gilla Allas.se på Facebook

– DU ÄTER JU ALLTID BACONBURGARE, VAR INTE SÅ FEG! ropar korvkioskkillen och publiken nickar instämmande.

Vid ett av mina senaste korvkioskbesök träffade jag kulturella kompisen M i kön. Han blev märkbart besvärad av min ankomst.

– Jag äter aldrig korvkioskmat annars, men just idag… sa han, medan han kastade nervösa blickar omkring sig för att kolla att ingen annan bekant fanns inom synhåll.

Sedan slukade han sin korv på stående fot och flydde snabbt fältet. Tydligen bör korvkioskmat inte ingå i en kulturell kosthållning.

Själv äter jag mycket hellre korv och burgare än trista färdigsallader och andra ”nyttigheter” som varken gör en mätt eller glad.

Jag skäms inte heller för mina korvkioskbesök, men somliga verkar tycka att man absolut måste laga sina egna exotiska rätter i sitt eget skinande blanka, toppmoderna kök.

Mitt kök är ett 80-talskök, varken retro-rätt eller modernt. Däremot är det förvånansvärt rent. Spisen blir ofta dammig men sällan fet, och när ugnen någon gång används hostar den till av förvåning, och lampan blinkar yrvaket, väckt ur sin Törnrosasömn.

Ovanpå skåpen står reliker från forntida matlagning, som lergrytan jag fick i present för ett par decennier sedan. I nyskick under dammlagret.

Men må var och en bli salig på sin matfason! Jag håller på killen i korvkiosken, vars glada tillrop följer mig hela vägen hem över torget:

– HEJDÅ, JOURNALISTEN, NÄSTA GÅNG MÅSTE DU VÅGA TESTA NÅGOT NYTT!!

Gillar du korvkioskmat? Någon snabbmatsfavorit? Lagar du ofta mat?

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected] och [email protected].
Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(0)
(0)


Annons

 • Anna Eriksson

  För det första att Äta något gott vid korvkiosken är ju kult! Det finns inget bättre o helst ska man frysa lite om händerna när man biter i den mumsiga wienerkorven! Själv älskar jag att baka o laga mat men skulle självklart inte hålla på Med det om jag inte tyckte att det var roligt. Nu finns det ju så mycket fin färdigmat som man kan handla. De bakar gott bröd i mataffärerna också. Helt rätt att du går till korvkiosken…man ska äta det man gillar det är absolut inget fel med det. Livet är alldeles för kort för att man ska sitta o peta i sig en torr sallad när det finns så mycket annat gott! Kör på Gunilla Heja heja! kram Anna .E

 • Anna: Åh, tusen tack för stöd och support!! Det ÄR ju en del som rynkar på näsan åt korvkioskmat 🙂 Men jag föredrar absolut en god korv med mos framför de trista frysta färdigrätterna i matbutikerna. Köper också gärna take away från någon av Möllevångstorgets många restauranger – här finns mat från hela världen på gångavstånd.
  Avundas dig som gillar att laga mat – klart du ska göra det då, varför gå över ån efter vatten? 🙂
  Kram och glada Tjejsnackhälsningar

 • Karin Ekberg

  Det är väl ingen skam att gå till korvmojen nån gång, och för att inte tala om MacDonalds en så god fritte som dom har finns ingen annanstans.Att få åka till Mac Donalds är ju en fröjd, vi kanske besöker dom två ggr/år.Så stå på dig du kan mycket väl unna dig snabbmat varje torsdag du har ju ledigt helgledigt.
  Ha en skön helg o glöm ej korvmojjen idag.
  Mvh Karin i Tullinge.

 • Karin: Haha, bara för att du skrev det där ska jag absolut hälsa på hos min favoritkorvkioskkille i dag! 😀 Håller helt med dig om MacDonalds också, även om jag föredrar Burger Kings burgare. Det ÄR skillnad, liksom det är skillnad mellan olika korvkioskers korvar – för att inte tala om moset! Vill gärna tro att kvalitet lönar sig även för korvkioskägare 🙂
  Säger ni fritte där du bor? Vi skåningar brukar säga pommes 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Lotta

  Pfft, vad larvigt. Skämmas för att handla i korvmojjen. Blev du inte sugen på att retas lite? Prata extra högt om hur förvånande det var att träffa honom där? Kommentera hans korv så alla hör? ”TÄNKA SIG ATT TRÄFFA DIG HÄR! JAG SOM TRODDE ATT DU ALDRIG ÅT KORV! SKA DU INTE HA GURKMAJJO PÅ DIN KORV?” Jag skulle ha blivit sugen. På att retas alltså.

  Jag köpte faktiskt en Sibyllamiddag med hem igår efter att ha varit i stallet sent med dottern (om man är stressad och glömmer att svänga till Max, får man prova en Sibylla). Knoddarna var rätt nöjda med sina baconburgare, fast McDonlad’s och Max får högre betyg och jag fick (som vanligt ;)) lära personalen hur man hanterar en Greenburgare, vegetarisk alltså. Man kan inte kalla den vegetarisk om man steker den bredvid korvarna och dessutom använder samma verktyg som till allt kött. Annars äter jag gärna på Max, de har goda greenburgare.

  Jag ser framför mig annonsen när du ska sälja din lägenhet: Ytskiktsrenovering behövs på grund av kattklor men köket är i nyskick.

  Ha en fin helg!

 • Lotta: Visst var det visset att inte kunna stå för sin korv. Konstigt att vuxna människor väljer att vara så osjälvständiga i sina livsval – om nu ett korvkioskbesök kan räknas som livsval 🙂 Frestelsen att retas var stor, men mitt medlidande var större, så jag hjälpte honom i stället att hålla fasaden med instämmande hummanden och nickningar 🙂

  Min favorit är som jag skrev i förra kommentarsvaret Burger King, tycker att deras burgare är mer ”äkta” i köttet. Men det spelar ju mindre roll för dig, som kör grönt 🙂 Men Sibyllakiosken på Möllevångstorget kommer som god tvåa 😀

  Haha, faktum är att jag fick beröm av en mäklare för just ytskikten i min lägenhet – varken Simba eller Tasse kör klovässning på väggarna – så ur den synvinkeln är min lägenhet faktiskt i toppskick 😀

  Ha en fin helg du med!

  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Mona G

  Tack för ännu ett träffsäkert ”Tjesnack”! Måste säja att det är BEFRIANDE att läsa om någon mer än jag som inte sliter ut spisen,om man uttrycker sej så! Tror knappt att jag har provat alla plattorna på min inte alltför nya spis. Denna nästan obegagnade vitvara borde onekligen höja värdet på bostaden en del. Vi blir nästan översvämmade av diverse kok- och kakböcker och tittar man på TV så är det mat där också ,man kan ju få komplex för mindre. Själv ägnar jag mej dock någon gång åt ”långkok”,alltså att koka ägg åtta – nio minuter,om man inte glömmer dem förstås… Och någon gång lite makaroner som får ”puttra” lite trivsamt i tre minuter , det är rätt lagom,tycker jag. – Man ska absolut gå och äta var man vill och där man trivs, så gå du till din favorit-korvkiosk och håll huvudet högt,kära Gunilla. Eller varför inte se till att bli bjuden på middag, det är väl inte så dumt! Ha en fin fortsättning på helgen! Kramar o klappar från Mona G

 • Mona: Din matmelodi – det ordet passar väl bra här, eller hur? 🙂 – är verkligen ett sound jag gillar! Jag kör också långkok på ägg ibland – och är noga med att ”pricka” dem så de inte spricker, riktigt avancerat, eller hur? 🙂
  Tror säkert att fina spisen är en faktor att räkna med vid en eventuell bostadsförsäljning – fast du gör dig väl inte av med din fina lägenhet i första taget!
  Blev bjuden på middag av särbon senast i helgen och fick typ flera kilo rester med mig hem! Det är musik för mina matöron 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Nettis

  Jag handlar väldigt sällan just i ”korvakok”. Utan det blir typ Mc Donald´s eller kanske kebab nån gång 🙂 . OM jag skulle välja nåt i ett korvakok, så skulle jag vilja ha en 150 grams hamburgare 😀 . Den allra bästa korven åt jag huttrande när jag kollade på fotbollsmatcher här i Målsryd, när jag var tonåring… Sååå god när man frös… *Drömmer mig tillbaka*… 😀 .
  Kram på er Gunilla, Tasse och Simba <3

 • Nettis: Förlåt, såg inte din kommentar förrän nu! Åh, jag minns också min barndoms korvar, det var så lyxigt när pappa gick ner till korvkiosken och köpte korv med mos till hela familjen. Och så fick man senapen i en särskild plastmugg, den var så himla god! *Drömmer mig också tillbaka…*
  Kramar och klappar till er från oss! <3


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…