Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Rösta på mig som Årets Skåning!


Gunilla_Hedenby och sonen Kalle skålar i champagne

Jag skålar i förväg för min fina titel med sonen Kalle 🙂 På skånska förstås – är faktiskt den enda genuint skånsktalande i familjen!

Härmed meddelar jag att jag kandiderar till utmärkelsen Årets Skåning.

Detta därför att jag som alla vet inte deltog i årets Melodifestival, trots att man överallt har kunnat läsa om hur vi skåningar tog över och regerade hela festivalspektaklet.
Det var Robin, det var Sanna, det var Måns, Sissela och Hasse Kvinnaböske. Hela tiden hörde man de skorrande r:en.

Annons

Men den mesta urskåningen saknades alltså. Och kanske var det lika bra att jag inte var där. För den skånska jag pratar är nämligen ÄKTA, och denna fina dialekt för numera en tynande tillvaro.
Tv-skåningarna kämpar förtvivlat för att utplåna de gemytliga diftongerna, och somliga förfaller till det mest föraktliga av allt, nämligen stockholmsskånskan; en styggelse för örat med sin blandning av tungrots- och tungspets-r.

– Det är inte skånska, det är inte ens en dialekt! sa jag förgrymmat och knäppte av tv-ljudet för att slippa höra en av Melloskåningarnas tillgjorda prat.

– Men om du hade varit med hade de fått ha textremsor. Nu sparar de in kostnaden för översättning, sa särbon.

Vilken förolämpning, jag som pratar så tydligt och klart att minsta barn kan förstå det!

– Jaha, så alla vet vad ordet ”skalt” betyder?

Klart ni gör! Visst vet ni att när man säger ”det var ju skalt”, så menar man ”det var ju ett märkligt sammanträffande”? Visst vet ni det? Eller…?

Hm, ni kanske aldrig har hört ordet ”skalt”. Eller ”halleda!”, som betyder ”herregud så sött!”.

Äh, strunt i Mellon, där finns bara en massa fubbickar. Jag satsar på Årets Skåning-titeln i stället. För att erhålla den krävs att man…

1. Har en bred folklig förankring.

2. Har en verksamhet som når ut till en bred allmänhet.

Jag anser att jag med råge uppfyller dessa kriterier. Jag är född och uppväxt i Malmö, pratar genuin malmöitiska och skriver för den folkliga tidningen Allas, som når ut till varje hem i vårt land – nåja nästan i alla fall!

Mat-Tina har fått hederstiteln, så även Sanna Nielsen, Olle ”Lasse Stefanz” Jönsson och Måns Zelmerlöw – nu är det min tur! Rösta på mig som Årets skåning!

Pratar du dialekt? Har du ”snyggat till” den? Gillar du dialekter i tv och radio? Några roliga dialektord på lager?

TESTA DIN SKÅNSKA!
Kolla om du förstår orden i vårt roliga test!

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Bloggaren Gunilla Hedenby med katterna Simba och Tasse

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected] och [email protected].
Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(123)
(0)Annons

 • Hihi gjorde Skånetestet & fick Bra där! Antingen som kommer du själv från Skåne, har sommarhus där eller många vänner från Skåne. Du klarar dig bra!

  *Skål på Er – Riktigt fint foto ♡ …
  /Kram

 • Karin Ekberg

  Kollat testet gissa 2 rätt, o jag har besökt skåne, jag är själv från Lappland, varje dialekt har sin tjusning tråkigt vore det annars men skånska tar priset.

 • Fru Eriksson: Så himla bra jobbat, du är verkligen en redig tös, Frun! 😀 Jag är grymt imponerad!
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Karin: Amen, du kommer ju så långt från Skåne som man kan komma, åtminstone i Sverige, så jag tycker att det är jättebra jobbat av dig! Undrar just hur många av de norrländska dialektorden jag skulle klara 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Karin Ekberg

  Det är ju klart att du ska Årets Skåning, jag glömde i mitt förra inlägg.Hälsa dina katter som är så söta.Själv var du fin på kortet.
  Karin.

 • Mona G

  Hej Gunilla! Klart att du kommer att bli Årets Skåning, jag vet ingen som skulle passa bättre! Det här med dialekter har jag också funderat över,kul att du tar upp det! När jag som infödd hallänning 1981 flyttade till Småland så uppstod genast en massa språkförbittringar. Jag pratar ,enl.mitt tycke ,en ganska mild version av komikern Thomas Petterssons dialekt .Vi är båda från Halmstad. Men genast kom det inteligenta kommentarer som ,”du som är så trevlig ,hur kan du prata på det viset.” O.s.v. I början försökte jag förtvivlat snygga till mitt uttal. Man vill ju vara omtyckt ,eller hur? Men sedan kom jag på att dom får gilla mej som jag är, antingen jag pratar halländska eller småländska. Nu har jag bott i Växjö i många år , så nu har jag nog en aning uppblandad ”cocktail” av dessa landskaps sätt att tala. Dialekter är charmiga, låt oss behålla dem. – Fast när jag sjunger ,så sker det på ”rikssvenska”, tror att det är snyggast. Ha en fortsatt trevlig söndag kväll och behåll din charmiga skånska! Kramar till dej och kissarna från Mona G

 • Lotta

  Det är roligt med dialekter, vi ska vara rädda om dem! Minimikrav för att få bli Årets Skåning borde vara att prata skånska, inte den hemmagjorda konstiga dialekten som en viss artist pratar, sen får han vara hur charmig som helst. Det är precis som en viss rätt stor fotbollsspelare 😉 som i reklamfilmen säger: Jag vill leva, jag vill dö i Norden. Fast han har flyttat utomlands. Det blir svårt att ta det budskapet seriöst – det blir snarare rätt komiskt.
  För många år sedan följde jag med en kompis till hennes föräldrar i Löjvessta. Det var först när vi passerade en vägskylt som jag förstod att det heter Lövestad, hehe. Hennes pappa, en äldre bonde, pratade en riktigt lokal skånska. Det var först efter en stunds prat och fika som han utbrast: ”Men du förstår ju vad jag säger!” Jo, det gjorde jag, men tveksamt om jag hade gjort det om vi inte hade suttit ansikte mot ansikte (eller snuda mot snuda).
  Självklart har du min röst som Årets Skåning!

 • Haha, tack så jättemycket, då räknar jag med din röst 😀 Har redan löfte om en så nu har chanserna att jag ska få titeln dubblerats 😀 Skämt åsido – Simba, Tasse och matte tackar för de fina komplimangerna!
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Mona G: Underbart att du håller med! Och så kul att du också håller på din halländska, även om jag håller med om att den är både mild och fin och låter jättebra! Min skånska är mycket ”värre” än din halländska, men jag bara orkar inte göra om mig, och nu är jag för gammal för alla former av förändring – utom åldrandet, hihi 🙂
  Skönt att du också kom till insikt om att man inte ska behöva ändra sina grundläggande drag för att passa in – så länge man är en godhjärtad människa får man vara hur man vill – och det är du sannerligen <3
  Kul att du tycker min skånska är charmig – du är nog ganska ensam om att tycka det – kanske är du den enda 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Lotta: Precis min åsikt! jag avskyr varje form av förställning – skulle ALDRIG kunna bli skådis – och självklart ska Årets Skåning prata riktig skånska, annars blir ju titeln alldeles förfelad 🙂 Haha, när du säger det så är det lite märkligt att man flyr landet och sedan lovordar det mot betalning 🙂
  Åh, tack för rösten, nu har jag hela TRE röster – jag känner på mig att jag blir Årets Skåning 😀
  Apropå riktig lokal skånska så tillbringade jag min barndoms somrar i Kåseberga på Österlen. Och där förstod vi faktiskt inte vad en del infödda sa, det var riktigt gammal urskånska. Så genuin är jag inte, även om malmöitiskan inte går av för hackor den heller 🙂
  Pratar du stockholmsdialekt – lustigt att vi aldrig har pratats vid 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Lotta

  Ja, visst är det. Konstigt att vi aldrig har pratat med varandra alltså. Eller, med dagens mått mätt är det kanske helt normalt.
  Jag är urstockholmare men pratar inte stockholmska. På min mammas sida av släkten gör man det. Någon norrländsk inblandning brukar folk gissa. Antagligen för att jag inte säger durr och knen (dörr och knän, övers. anm.) ;).

  Ha en bra vecka!

 • Det har du rätt i – med fejan försvann mycket av meningen med telefonen 🙂
  Aha, så du kör rikssvenskan då? Jag gillar stockholmskan, men min favoritdialekt är bohuslänskan, ack om jag ändå fick tala som man gör i Hunnebostrand! Men trots ett kvarts sekel av ständiga vistelser i Hunnebo sitter skånskan som berget 🙂
  Ha en fin vecka du med!

 • Anna Eriksson

  Klart att du ska bli ”Årets skåning” Gunilla! Fattas ju bara annat! Själv är jag ju sörmlänning o här kan vi säga ”träligt” Typ ”Det var ju träligt”
  Det betyder Det var ju tråkigt.Så nu fick ni ett nytt ord här! Må så gott! Kram Anna E

 • Birgitta Ericson

  Klart jag ska rösta på dig! Men VAR? Snälla, lägg en länk! Passade på att göra testet och fick 7 rätt av 8 möjliga. Uttrycket ”kamma daj” har jag aldrig hört. Men ok, nordost och sydväst skiljer sig ju en hel del då det gäller språket.
  Några andra uttryck: Når ålla jöjngar sånkade va´= när alla göingar var samlade.
  Nejstä uge auger ja te Öjsta = Nästa vecka åker jag till Ystad.
  En gubbe skulle rödfärga vårt torp och frågade mig: Hocken ballja rau ja ta? Vilket betydde: Vilken balja får jag ta?

 • Anna: Stort tack för din röst!! Nu har jag sammanlagt hela ÅTTA röster – det här ser ju riktigt bra ut 😀 Träligt är ett jättebra ord tycker jag, man riktigt känner hur jobbigt och tråkigt det är 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Birgitta: Åh, så kul, nu har jag hela NIO röster, hurra!! 😀 Ärligt talat vet jag inte var man röstar, det är mest på skoj, så leta inte dig fördärvad nu 😀 Jag har heller aldrig sagt kamma daj, eller ålahue etc, min definition på äkta skånska handlar mer om själva uttalet och melodin.
  Fantastiskt med dina göingska uttryck, det skiljer verkligen en hel del! Hocken är ett jätteroligt ord, tycker jag 😀
  Glada skånska Tjejsnackhälsningar

 • Klostergänget i Otterbäcken

  Vi vill också rösta på dig! Är så trött på alla dessa ”halvskåningar” som översvämmar massmedia… skall det vara, så skall det vara på riktigt!

 • Klostergänget: Tusen tack för era röster, kära vänner! Skönt att även ni upplänningar börjar tröttna på tillgjordheten och vill ha äkta vara 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…