Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Skjortan är inte för liten – det är du som är fet!


Efter årtionden i förnekelse har särbon nu insett att han är överviktig och att de extra kilona ger en hel del oönskade effekter på hans mående.
Så nu är det slut på uttalanden typ:
– Fy så dåligt jag mår. Vad är det MED mig?

Annons

Tjejsnack-Gunilla-Hedenby

Och vi slipper svara:
– Du är fet.

Eller:
– Den här skjortan är i storlek XXXXXXL och jag kan inte knäppa den. Jag ska vrida nacken av dessa värdelösa skjortfabrikanter!

Gilla Allas.se på Facebook

Och vi slipper säga:
– Det är inte skjortmakarna som är usla, det är du som är fet.

Dock har särbon inte använt sig av den senaste trenddieten 5:2. Och det är jag glad för. Jag tycker att den verkar uppmuntra just det drag som ofta ställer till det för matproblematiker, nämligen svårigheten att äta LAGOM. Ett ofta hånat ord men mycket passande i matsammanhang.

Särbon satsar i stället på att minska på favoriterna grädde, smör och pasta och äta MINDRE.
– Mycket bättre än att äta för lite vissa dagar och sedan käka på som tusan som 5:2:orna gör, berömde jag.

Men särbon blev bara irriterad av mina lovord.
– Tack, men bengetter som du har ingen talan när det gäller dieter. Klart man blir smal när man är helt ointresserad av mat och har ärvt sin familjs smalgener, dundrade han.

Jag medger att min kropp är betydligt tunnare än särbons kompakta, muskulösa hydda. Men som min svärmor, salig i åminnelse, brukade säga: ”Även smala människor kan bli tjocka.” Så sant, särskilt i medelåldern, för efter klimakteriet kan man som vi drabbade vet i princip inte äta någonting utan att bilringarna staplas.
– Men du bryr dig inte om mat ändå, så vad gör det dig, säger särbon bittert.

Och visst, är man typen som öppnar kylskåpet 17.30 och hjälplöst stirrar in i det ödsliga kalla utrymmet, är det lättare att hålla vikten. Men hungrig blir jag ju ändå!
– Och då är du VÄLDIGT glad över att ha mina matpåsar i frysen, säger särbon triumferande.

Jag är överlycklig, käre särbo! Kanske går jag på 5:2-dieten hela tiden? Ibland ingen mat, ibland massor av mat ur särbons grytor. Det kanske funkar, trots allt?

Särbon har förresten gått ner massor, visst är han tapper!

Tror du på 5:2-dieten? Har du bantat? Hur gör du för att hålla vikten? Är vi för kroppsfixerade?

Träffa oss även på vår blogg Gunilla och Frasse!

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras. Mail: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35

 


(74)
(0)


Annons

 • Lotta, på väg att bli mindre

  Det är inte utan att jag tycker lite synd om Särbon. Det är tufft att vakna upp ur en total förnekelse. Visst är vi alldeles för kroppsfixerade – men för mycket övervikt kan, och har oftast, många andra negativa konsekvenser för kroppen. Så heja till honom! Kämpa på!

  Jag har (nästan) aldrig varit smal utan lite åt det knubbiga hållet men inte brytt mig så värst mycket. Har till exempel aldrig ägt en våg förrän svärmor fick för sig att ge sambon en för ett par år sen (fin vink där?). Men efter två graviditeter är det som att magen har kommit för att stanna. Och barnen är ju rätt stora nu. Därför fick jag för mig att jag kanske skulle ta och ta tag i det där nu. Och då fick jag upp ögonen för 5:2. Och så skrev ju Allas om det så påpassligt! Äntligen en diet som passar även för vegetarianer! Som också för med sig andra positiva effekter i form av invärtes ”rening”. Om man ska tro det som skrivs. Enkelt också att halvfasta en dag – då vet jag att jag får äta som vanligt dagen efter. Det blir inte så svårt då.

  Vi får se hur det går, jag är bara inne på andra veckan. Men närmare ett kilo på en vecka tycker jag är bra. Och då har jag valt den enklaste varianten med tre små mål/dag, den som ska ge minst effekt. Och ätit godis, en härligt krämig brie slank ner i helgen.

  Nu ska jag försöka komma i säng i vettig tid – nattsömn lär vara bra mot magfetma. 🙂

  Underhållande skrivet! Du bjuder så härligt på dig själv och ditt liv.

 • Klart särbon är tapper & duktig …
  Svar Ja,tyvärr är det inget övergående men inget jag vill eller kommer ”prata” om men är obotlig optimist hihi

  /Kram & ha en trevlig Fredag!

 • Lotta: Kul att 5:2:an känns rätt för dig. För det är ju huvudsaken, att man känner att man har hittat en diet man kan leva med. Då blir det ju ingen diet, utan ens vanliga vardagsrutin.
  Risken är nog större att man går upp igen om man har följt en extremdiet. Då vet man inte hur man ska äta när man väl har nått sin målvikt.
  Särbon är jätteduktig, är så glad att han har hittat sin väg i bantningsdjungeln.
  Håller tummarna att 5:2 ska funka för dig!

  Tack för fina ord, returnerar dem direkt, du skriver också väldigt roligt och tankeväckande!
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Fru Eriksson: Ja, heder åt särbon, det var en skyhög tröskel han tvingades kliva över, men nu har han äntligen hittat en metod som funkar för honom!
  Väldigt tråkigt att du har drabbats av en kronisk sjukdom. Hoppas att du kan hitta ett sätt att hålla den i schack. Du har säkert stor hjälp av din positiva inställning till livet <3
  Många krya på dig-kramar från TjejsnackarGunilla

 • Tack go du….Hm tyvärr verkar din kommentar hos mig försvunnit 🙁

  /Kram

 • Fru Eriksson: Ibland är tekniken mystisk och obegriplig… Jag tittar in och skriver en ny 🙂
  Kram!

 • Tack så hjärtligt fina du/Kram

 • RockBabe

  Jag har inte testat 5:2 men har hört mycket bra om den. Jag håller mig till GI inte bara för viktens skull utan för min diabetes skull.

  Njut denna härliga dag!

  You Rock!!!

 • Hoppas särbon nu går ner i vikt och vad det lider, kan äta ”lagom” och må bra av det, utan att drabbas av alla följdsjukdomar en övervikt ger. 5:2 är som dom flesta extrema dieter korkad och övergående. Som LCHF som är såååå bra. Förutom att man blir fet INNE i kroppen. MEN, det syns ju inte, så då finns det inte. 🙂
  Mindre mat och träning. Fast det vet ju alla. *ler*
  Tazz och Kram Speciellt från en Bandit som gått ner i vikt av Mattes ihärdiga användande av blötmat. 🙂
  Glad? Nej Smal? Ja…… Glad nu? Ja 🙂

 • RockBabe: Tack för glada tillrop! 😀 Tror också att GI är jättebra både för vikten och rent hälsomässigt. Fast måste än en gång understryka att jag inte har några medicinska kunskaper, så det är mitt rent personliga tyckande 🙂
  Hoppas din vecka blir bra!
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Inkan o Ligan: Det som gör oss alla så optimistiska är att särbon verkligen verkar ha hittat en metod som han trivs med den här gången. Han upplever det inte som jobbigt, och de gånger han unnar sig att äta vad han vill märker han att han inte vill ha lika mycket som förr. Det borgar för att han kommer att kunna hålla sin målvikt, tycker jag! 🙂
  Kul att Bandit har lyckats gå ner – kör själv enbart blötmat till mina nya små missar på din inrådan 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Marita Skog

  Jag brukar läsa särbons kåseri i HV och är imponerad av att han tydligen hittat sitt sätt att gå ner i vikt. Själv har jag inget som helst problem med vikten på det hållet. Däremot skulle jag behöva gå upp några kilo. Det är svårare påstår de på Vårdcentralen. Jag har ju egentligen alltid varit lagd åt det smala hållet, men blev som någon beskrev som farligt, 20 kg för tung i en 10-årsperiod mellan 45-55 år. Det var inte bra, för då grundlade jag nog mina problem med hjärta och kärl.Lagom är bäst och det bästa är att hålla samma vikt så gott det går hela livet.

 • Nettis

  Jag liksom Marita, läser hans kåseri, och har gjort det sedan jag var typ 17 år eller nåt… (Vad gammal jag känner mig plötsligt :O ).

  Han är jätte duktig och jag är imponerad, och han förtjänar massor av beröm, även om han blir irriterad på dig *fnissar* 😉 .

  Jag har bantat hela mitt liv. Till och med när jag var ung och smal, eftersom jag även då tyckte att jag var tjock.
  Två ggr har jag gått ner 25 kg med viktväktarna. Tyvärr har jag gått upp när jag slutade :/ .

  Nu är jag över 40, och man tror att det är en myt, men jösses, det är sååå mycket svårare att gå ner då :O . Speciellt då jag pga sjukdomar inte kan träna.

 • Eva Trulsson

  Jag håller på att gå ner i vikt med ändrade kostvanor. 5:2 dieten är säkert bra men har inte använt den.Men kalori tabellen som var i tidningen är toppen bra.Har minskat tre storlekar i kläder på ca 1 år.

 • Eva Trulsson

  Önskar din särbo lycka till!

 • Marita: Jag är också otroligt imponerad av särbon. Han har verkligen gått in för detta och det bästa är att han håller ut! Han säger själv att han trivs bättre med sina nuvarande matvanor. Bättre kan det ju inte bli 🙂
  Håller helt med dig om att lagom är bäst och att det absolut bästa är om man kan hålla sig kring sin ”normalvikt” genom livet. Men det är ju inte alltid så enkelt…
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Nettis: Så roligt att både du och Marita är särbo-fans 🙂 Och du, om du känner dig gammal så är det INGET mot vad särbon gör 😀
  Klart han blir irriterad på mig som envisas med att vara ganska smal och ointresserad av mat 😀
  Visst är det mycket svårare att gå ner/hålla vikten på ”gamla dar”. För min del kom den största förändringen med klimakteriet, fy tusan så trist det är!
  Träning går också bort för min del, får bara ont – och så blir jag så TRÖTT 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Eva: Tre storlekar ner – det är ju helt fantastiskt! Mottag mina ovationer! Kul att du har nytta av Allas kaloritabell 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Eva: Jag ska hälsa särbon, glada tillrop är aldrig fel! 😀


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…