Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Skräckslagen rusade jag runt i flaxande morgonrock…

Ordet fredagsmys har på senare tid fått en helt ny innebörd för mig.


Matte Gunilla Hedenby och katt en Simba på gården

Katten Simba ute på vift med matte Gunilla Hedenby – denna gång i jacka, inte morgonrock!

Borta är Soffan med godisskålar och fjärris bekvämt inom räckhåll. I stället är det Trapphuset som öppnar sin iskalla, stenhårda famn för mig.

Där sitter jag hopkurad och huttrar, med fleecemorgonrock och pälstofflor till skydd mot den bistra kylan – vi har bara ett enda element längst ner i trapphuset, och frusna jag bor såklart högst upp.

Annons

Faktum är att jag sitter i trappan nästan varje kväll, men fredagen känns värst. Och orsaken att mina två katter Simba och Tasse har gripits av en sådan kärlek till trapphuset att de absolut måste få tassa ut där minst en gång om dagen.

Gilla Allas.se på Facebook

Det är väldigt spännande i trappan, tycker katten Tasse.

Minsta försök att smita en kväll resulterar i ett oupphörligt jamande som är outhärdligt att höra. Då föredrar jag faktiskt tystnaden och kylan i trappan.

I början släppte jag djärvt ut grabbarna på egen tass i trapphuset. Det var ju inomhus, vad kunde hända? Men ack, vi hade glömt att vår granne Jättestora hunden Bruno också använder sig av trappan. Får han då syn på ett litet kattansikte gör han genast en glad framstöt, varpå hans husse enligt egen utsago ”hänger som en vante i kopplet”.

Dessutom är husse orolig för att Bruno av misstag ska hugga till för hårt när han vill leka med sina små kattkompisar. Och det är ett skäl som biter – på alla sätt!

En annan lurande fara är att svängdörren längst ner i trappan, som leder ut på gården, ibland inte går helt igen. Jag minns fortfarande med fasa den kväll jag stod i en ödsligt tom trappa och genom trappfönstret såg två vita nosar och fyra blänkande ögon i mörkret på gården.

Skräckslagen flög jag ut på gården med morgonrocken flaxande och hållande de gamla urtvättade mysbyxorna uppe med ena handen. Simba och Tasse stack givetvis i väg så fort de såg sin galna matte, och jakten gick över murar, på andra gårdar, i soprum, genom buskar och rabatter, ända tills jag slutligen hade båda mina grabbar i tryggt förvar i lägenheten igen.

Tur ingen såg mig! Vill absolut inte bli känd som Galna katt-tanten som löper amok på Möllevången i Malmö. Så därför har jag inget annat val än att fortsätta hålla fredagsmys i trappan…

Har ni husdjur? Får de också sin vilja fram eller har ni pli på dem? Är Simba och Tasse bortskämda med sitt trapptassande, tycker ni?

Saker som katter kan lära sig – om de vill…

* Öppna dörren genom att hoppa på handtaget.
* Kalla på människor genom att göra oljud.
* Knacka eller kasta sig på dörrklockan
* Dricka vatten ur kranen.
* Ösa upp mjölk eller torrfoder ur behållaren med tassen
* Hitta hem.
* Komma när man kallar (funkar garanterat vid matdags!)

Katter kan anstränga sig för att uppnå något (få mat), men de arbetar inte för nöjes skull, eller som en hund, för att glädja husse och matte.
Källa: Katter.nu

LÄS OCKSÅ:

Lär dig kattspråket

En alien tar över…

Tufft bli småbarnsmamma på gamla dar

Träffa oss även i vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(16)
(0)


Annons

 • Lotta

  Jag vill bo i samma hus som du! Där kan man inte ha många tråkiga stunder. Kul med katter som springer omkring i trapphuset – det måste ju liva upp lite. Själv har jag ännu en daghund ibland. En vakthund. Och nej, inte han heller får göra som han vill. Bara nästan 😉
  Ta nu ut en dyna och sitt på i trapphuset – kall rumpa blir ingen glad av.
  Ha en fin kväll!

 • Hihi…Ja,vad gör man inte för sina Pälsklingar ♡ …
  /Jam & Kram!

 • Lotta: Haha, ja jag trivs superbra i huset, väldigt flexibla och humoristiska grannar 😀 Tack för tipset om dynan, VARFÖR har jag inte tänkt på det?? 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Fru Eriksson: Precis, man offrar allt, det är liksom inte mycket annat man kan göra – katterna vinner alltid 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Anna Eriksson

  Jag tycker att det är fint av dej att du låter Tasse o Simba får hänga med ut i trapphuset där de kan få busa runt lite. Vad gör man inte för sina kära husdjur! Själv kan jag inte låta bli att ge min hund Diza en liten munsbit vid matbordet fast jag vet att det inte är praxis Kram Anna

 • Anna: Ja, man KAN helt enkelt inte låta bli att skämma bort de små pälsbollarna 🙂 <3
  Glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…