Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Tala om farliga fällor på festen

Blev bjuden på stor 60-årsfest – herregud, tänk att polarna blivit så stora! Känslorna var blandade, för det vimlar av farliga fällor på fester...


Jan Sigurd och Gunilla-Hedenby på Sigges 60-årsfest.

Jan ”Sigge” Sigurd och Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby redo att bege sig ut i festvimlet.

Självklart var det jättekul att gå på stor jubileumsfest för vår gamle vän författaren, musikern, ståupparen, revymakaren – nej nu orkar jag inte mer… mångkonstnären Jan Sigurd, säger vi!

Men ju närmare festen kom desto mer mattades min och särbons festyra. De vanliga problemen dök upp. För mig var det klassikern ”Vad ska jag ha på mig?” Alltid lika jobbigt, av skäl som alla kvinnor och inte en enda man vet.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Särbon skulle hålla tal, vilket inte bekymrade honom. Han hade annat att oroa sig för.

– Bara det inte är sittande bord… Då pajar ryggen.

När vi någorlunda välklädda steg ur hissen 26 våningar upp i Malmös skyskrapa Kronprinsen, var särbon nära att svimma av skräck. För det VAR sittande bord! Och det blev en lång belägring. Talen höll på över hela middagen – från sju till tolv! Hyllningarna till den käre Sigge ville aldrig ta slut.

Eftersom särbon skulle tala för oss båda, kunde jag fri från rampfeber roa mig med att sortera in talen i olika kategorier:

1. Det kronologiska talet. Börjar vid födelsen, och arbetar sig sedan framåt år för år. Tidskrävande metod.

2. Det absolut korrekta talet. Inte en detalj i minnena från sandlådan, ölhävandet eller diktskrivandet får vara fel.

3. Noll mikrofonteknik-talet. Urartar ofta till gissningstävling. Man hör vartannat ord, beroende på talarens läge i förhållande till micken. Lider talaren dessutom av ålderssynthet blir resultatet katastrofalt eftersom talaren då även begraver ansiktet i sina minneslappar och inget ljud når ut.

4. Sångtalet: Man sjunger en sång till jubilarens ära. Kräver sångröst, vilket både Sigges barn och hans sambo och Allas-krönikören Anna-Lena Bergelin har!

5. Hat-talet. Vigs helt åt grova förolämpningar av jubilaren. Används ofta av särbon Staffan Wictorin. Hans avslutning ”Ring mig aldrig igen” i talet till Sigge ger en god uppfattning om tonen. Ger vid kärleksfull användning många skratt, vilket särbon också fick!

6. Bluff-talet. När man som Janne ”Loffe” Carlsson låter publiken göra jobbet genom att uppmana alla att ropa ”Leve Sigge!” ett oräkneligt antal gånger. Fiffigt och effektivt!

Särbons rygg höll. Jag varken spillde eller snubblade. Och visst blev det en kul och trevlig fest – det blir det nästan alltid, alla farhågor till trots! Tack, Sigge – du är så värd alla hyllningarna!

Vad tycker du om att hålla tal? Något speciellt tal-minne? Gillar du stora fester?

Särbons ”hyllningstal” till mig
Så här inledde särbon Staffan sitt hyllningstal på min 40-årsfest:
– Jag träffade Gunilla 1987 och sedan dess har jag inte haft en lugn stund.
Fortsättning följde i samma stil!

Tips till nervösa talhållare
* Håll det kort! Två minuter räcker om det är många talare.
* Förbered dig noga – öva gärna framför spegeln.
* Se till att du hörs!
* Fånga intresset direkt med en oväntad eller drastisk replik.
* Använd gärna bildspråk – en bild säger ju mer än tusen ord.
* Använd humor.
* Undvik saker som kan bli pinsamma.
* Var glad! Även om något går fel.

FLER BILDER FRÅN FESTEN HÄR

Läs också: Då gjorde jag bort mig på festen

Träffa oss också på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(0)
(0)


Annons

 • Anna Eriksson

  Jag håller en del tal ibland. Har talat både på bröllop, begravningar o fester. Det ska vara något kort,o gärna lite roligt, Att se glad ut är viktigt Jag håller bara ett tal om jag tycker att jag fått till något bra att säga.om inte då håller jag hellre tyst o väntar till ett annat tillfälle.

 • Anna: Så modig du är som talar så ofta! Tror att du gör helt rätt när du kör kort och kul – man måste inte ha med allt och förklara allt 🙂 Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, blir ju bra tips till alla som inte är så vana talhållare!
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Bra tips där ♡ …
  /Kram

 • Tack, kära Frun! 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Lotta

  Vilken bra talkategorisering! Visst blir man lite matt när talaren börjar med nyföddåldern – det bådar sällan gott och man slänger gärna ett längtansfullt öga på den goda maten som snart är torr och senil.
  Jag gillar att hålla tal. Inte för att jag har gjort det så jättemånga gånger men ändå. Jag brukar skriva dem på rim. Bästa upplevelsen är när min syrra fyllde 50 år och satt och storgrät sig igenom hela talet, eller ja, hon skrattade också. Det gjorda alla andra med. Hon grät för att hon var så rörd.
  Ha det gott Tjejsnackaren!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…