Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Tänk om sonens flickvän var en av Dem…


Under årens lopp har jag drillat omgivningen dithän att ingen vågar ringa mig före tolv på lediga dagar. Jag är alltså ljusår från de spänstiga typer som studsar upp ur sängen, utbristande:
– Oh, jag AVSKYR att komma upp efter sju. Då är dagen FÖRSTÖRD!

Annons

 
Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby är lycklig särbo med exmaken och lika lycklig sambo med katten Frasse.

Jag känner vördnad inför dessa människor. Men de är som det Vackra folket i kändistidningarna. De har inget med mig att göra. De rör sig på höjder jag aldrig kan nå. Och jag stannar så gärna kvar här nere, dit ljusstrålarna aldrig räcker, och där sängens ljuvliga täcken döljer min åldrande, trötta kropp.

Särbon, sonen och bonusdottern sover också gärna ut. Och jag ger listigt katten Frasse mat sent på kvällen så att han inte ska väckas av en kurrande mage…
Men när sonen och hans flickvän skulle bo hos oss en vecka i somras, hade jag och särbon en klump i magen av oro.
– Tänk om hon är en sådan där tidig tupp! sa särbon nervöst.
– Ja, hur ska vi klara att gå upp i ottan? sa jag.

Men intet offer var för stort för sonens lycka. Tillsammans skulle vi kämpa oss upp!

Men så första kvällen, när flickvännen och jag fick en stund för oss själva, öppnade jag mitt hjärta och berättade om min fasa inför kommande höstmörka jobbmorgnar. Erkände hur jag förtvivlat snoozar tills mobilen ger upp och jag blir ohjälpligt försenad.
– Jag är likadan, sa Tina tröstande. Men det finns hjälp!
Till skillnad från mig hade Tina gjort något åt problemet.

Principen är att fixa så mycket som möjligt innan man somnar, förklarade denna professionella sjusovare.

– Därför sover jag i hästsvans. Kammar lite försiktigt på morgonen, sprayar lite, och vips, håret är stylat och klart!

Visdomsorden flödade:
– Sov i rena underkläder. I nödfall med alla kläderna på.
– Du är ett geni!

Med sitt sista tips befäste Tina definitivt sin storhet.
– Sola i solarium året om!
– Varför, sa jag andlöst.
– Du slipper sminka dig! Brun och fräsch, hur utvakad du än är!

Ska genast börja leva efter denna morgonmanual. Måtte jag klä i hästsvans, för hädanefter är det frisyren som gäller för mig!

Tidig tupp eller nattuggla – vilket är du? Har du några bra tips för att komma upp på morgonen? Eller i säng på kvällen, vilket kan vara nog så svårt 🙂 Tror du att man är född på ett visst sätt eller är det bara en vanesak att komma upp?

Träffa oss även på vår blogg: Gunilla och Frasse!

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras. Mail: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(63)
(0)


Annons

 • Lotta Sonnerup

  Hahaha…..Vilkan jättesmart svärdotter du har, finfina tips för just oss morgontrötta. Men som tur är har jag ju kort frisyr, så det är bara till att dra fingrarna genom stråna! Och sen svärta ögonen lite, Klart! Men jag fasar också för mörkret som kommer, man är ju trött både morgon och kväll….det gäller att suga i sig allt ljus man kan få, så därför ALLT LJUS PÅ MIG! Tack för ordet/Lotta

 • Lotta: Hehe, allt ljus på mig, den var bra! 😀 Tina är toppen, är så himla glad att sonen föll för denna smarta, roliga och dessutom supersnygga tjej 🙂 Jag gör heller inte någon jättestyling i ottan – det gör jag förresten aldrig – men det är ju tusan vad tiden går fort på morgnarna, och så kommer man sent till jobbet och måste sitta kvar – eller komma ohjälpligt back på flexen 🙂 Får väl ta och sova i dunjacka och boots i vinter – vad gör man inte för att vinna några minuter 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • haha……….. Tur att inte du och jag är sambos då.
  Inte för att jag är morgonpigg, för det är jag INTE.
  Men i ditt tycke sätt lite galen, eftersom jag går upp och tränar på morgonen. *garvar*
  Det gäller mest att bestämma sig OCH komma i säng på morgonen. Att släcka i tid och slappna av. Gud så duktig jag låter. 🙂
  Jag köpte en skiva på Hasseludden för några år sedan och den har jag som avslappnarmusik. TV är totalförbjudet i sovrummet. 🙂
  Och trots allt ÄR det skönt att komma upp oh en del av dagen. Sen kan man sova middag istället, framåt eftermiddagen. Däremot så ligger jag gärna och drar mig på helgerna. Läser, surfar, dricker kaffe och gosar med Ligan.
  Och ja jag glömde, skippa hästsvansen och klipp dig kort eller skaffa en peruk. Huvet under kranen på morgonen, så är du som ny.
  KATThåren blir man dock aldrig av med, av nån konstig anledning, så en hårborttagare på jobbet är att rekommendera. Jag har nämligen väldigt svårt att syna mig i spegeln på morgonen och då tja, kommer det väl med ett hår eller tre. 🙂
  NU har jag i vanlig ordning skrivit en roman.
  ”Ha de” som dom säger i Norge 🙂

 • Komma i säng på kvällen ska det ju vara såklart. 🙂

 • Idakarolina

  Gunilla tack för ett inlägg som äntligen får en att känna sig ”normal”. Så skönt att veta att andra är som mig -totalt värdelös på morgonen ;). Hädan efter ska jag precis som ni förbereda min morgon kvällen innan.
  Det där med exakt tid kan jag tycka är lite förlegat.
  Mer skön läsning Gunilla!

 • Lotta

  Jag är sambo med en av Dem (ska läsas med skräck i stämman). På helgerna när jag rasar ner för trappan vid 10-tiden med ögonlocken vid knäskålarna är han redo att diskutera momssatser vid affärslokaluthyrning eller något annat lika spännande, barnen har varit vakna ett par timmar och är hungriga och pratsugna. Det är inte jag.

 • Malin Ljungberg

  Jag skulle kunna stanna i sängen hela livet. Bli serverad mat, se på TV (med fjärrkontrollen nära mig såklart), läsa bra böcker och sova. Vilket underbart liv!

  Det bästa är att nu börjar vinterstudion och med den ändlösa timmar av TV-tittande och soffnjutande!

  Heja alla soff- och sängliggare!

  Vilken trevlig blogg Gunilla!
  Varma hälsningar från Malin Ljungberg

 • Inkan o Ligan: Herregud, du är en av Dem, en förrädare… 😀 Inte nog med att du går upp tidigt, du TRÄNAR också! Skämt åsido, håller helt med dig om att det är jätteskönt att krypa ner mellan lakanen med katt och bok när man har varit uppe i tid. Önskar att jag hade karaktär nog att komma i säng på kvällarna, det är nog där haken är för min del, för har jag bara sovit vad jag ska är det inga större problem att masa sig upp, tycker jag 🙂
  Tittar ALDRIG på tv i sovrummet, det är ju jättestressande!
  Kort hår går helt bort för min del, då skulle jag se ut som en kille med jättestor näsa, hihi 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla – och tassklappar från Frasse förstås 🙂

 • *flinar* Det skulle jag faktiskt vilja se. 🙂

 • Idakarolina: Kul att du kände igen dig, visst är det skönt när man upptäcker att man inte är ensam om sina problem, även om de inte tillhör de allra värsta man kan drabbas av 🙂 Men det trista med morgontrötthet är att man får lida för det i prinicip varje vardag i hela sitt liv!
  Tror också att mycket är vunnet om man förbereder sig kvällen före, fast man behöver kanske inte gå så långt som till att sova med kläderna på 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Lotta: Menar du att du lever med en morgonpigg människa… *ryser* Du har all min sympati! Och det är väl en sak om de går upp och käkar frukost i all tysthet, men när de börjar kräva att man ska resonera om saker och fatta beslut, då har det gått för långt!
  Heja dig, stå på dig, kräv din morgonro! 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Malin: Åh, vilket drömliv du målar upp! Älskar också sängen – och soffan förstås, men inget går upp mot sängen när man verkligen vill koppla av.
  Visst är det underbart när det är stora sportevenemang på tv. Man känner sig så ompysslad av studiofolket, och SÅ härligt att veta att det bara är att knäppa på tv:n för att bli ompysslad. Och så slipper man ju lämna soffan 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Åh, glömde ju! Så kul att du gillar bloggen! Frasse skickar tacksamma tassklappar 🙂

 • Kidi+Raija

  Jag är en nattuggla,så jag är trött på morgonen.Somnar ju sällan före 3 så. Tidiga morgon finns inte i min kalender. 😛

 • Kidi+Raija: Känner verkligen igen mig – när jag inte är tvungen att släpa mig upp till jobbet så vänder jag också gärna på dygnet. Tur att våra kära katter är så snälla och anpassar sig 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Nattuggla här, kan vara dödstrött på morgonen och genom hela dagen för den delen, men när kvällen nalkas så försvinner tröttheten som ett brev på posten. Jag blir pigg och kan göra hur mycket som helst, för att sedan nästa morgon vara precis lika trött.
  Det enda som egentligen någonsin fungerat för mig på morgonen är att vakna så sent som möjligt, då måste jag stressa igång min morgon och innan jag vet ordet av är jag redan på väg till jobbet. Har försökt med att ha mer tid på morgonen, vakna tidigare men jag blir bara tröttare och tröttare för varje sak jag gör, så nej… morgonstress är min melodi. Och gör som sagt klart så mycket som möjligt på kvällen, jag kan tom hälla upp flingorna i skålen på kvällen för att sedan bara fylla på med tex mjölk. Några sekunder sparande= några sekunder längre sovmorgon. Många sekunder små 🙂

 • Alice matte Eva

  Jag känner så väl igen mig i det du skriver! Är en hopplös nattuggla och totalt död på morgonen. Har just nu 3 väckarklockor och klockradio på högsta volym och ofta vaknar jag efter en timme när allt tystnar… Spelar ingen roll om jag lägger mig tidigt eller sent, det verkar som om det är emot min kropps naturlagar att vakna tidigt.
  Min mamma har varit och är fortfarande en nattuggla hon med, så jag tror inte att det ändras när man blir äldre. Tycker tvärtom att det har blivit värre ju äldre man blir (är drygt 40).
  Tur att katterna gärna gör en sällskap på helgerna och inte väcker en i ottan. 🙂

 • Laika: Precis, man kan känna sig som ett vrak på morgonen, och tänka typ ”detta är slutet, nu ger jag upp”. Och när kvällen kommer sitter man där framför tv:n eller datorn och känner sig hur pigg och stark som helst – nåja, kanske inte som Hulken men ändå 🙂 Och tiden går precis lika fort när man ska komma i säng på kvällen som när man ligger och snoozar på morgonen… 🙂
  Det funkar inte så bra för mig heller att ha gott om tid på morgonen, då hittar jag bara på en massa saker att göra och kommer för sent i alla fall…
  Det bästa är nog att göra som du – fixa så mycket som möjligt kvällen före och så vara lite lagom stressad på morgonen. Jag brukar förbereda kaffet och lägga fram kläder, alltid något… 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Alice matte Eva: Du har all min sympati, vad gör man när inte ens fyra väckarklockor hjälper? Själv vaknar jag, men kommer inte upp, bara snoozar och snoozar tills allt är för sent… 🙂
  Det är så trösterikt att höra om andras morgonproblem, ibland känns det som alla vaknar pigga och klarögda i ottan utom jag. Ingen i min ursprungsfamilj är sjusovare så jag kan inte skylla på ärftlighet heller. Min käre särbo däremot, har det ännu svårare än jag, men han är frilans och kan jobba när han vill på dygnet, det underlättar onekligen 🙂
  Intressant teori om att problemet förvärras med åren, det ligger nog mycket i det.
  Katter är världens bästa sambos! Efter många års samboskap lever Frasse och jag närmast i symbios,och sover lika länge på morgnarna. Bara någon enstaka gång, när jag glömt ge honom hans sena kvällsmat, väcker han mig. Men när han har ätit somnar han snällt om igen 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…