Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Tufft bli småbarnsmamma på gamla dar


75880_GunillaHedenby2014040
Foto: Charlotte Strömwall.

Sedan en tid går jag omkring och säger saker som:

– Åh, så skönt att vara tillbaka på jobbet och få umgås med vuxna människor!
– Jag gör inget annat än plockar undan prylar!
– Hur mycket kan småttingar äta?? Det finns ju ingen botten i dem!
– Om de bara kunde LYDA, någon enda gång!
– Jag kan inte ens gå på toa ifred!

Annons

Har jag blivit småbarnsmamma igen på gamla dar? Ja, på sätt och vis! Sedan de två kattynglingarna Simba och Tasse flyttade in hos mig är min tillvaro helt uppochnervänd. Natt har blivit dag, dag har blivit natt. Hemmet är ALDRIG snyggt och prydligt. Och jag släpar hem tonvis med burkmat och kattsand från affären.

Men som alla andra småbarnsmammor är jag förstås också väldigt lycklig över mina nya små pälsklädda vänner. När katten Frasse lämnade oss den 18 oktober förra året, var saknaden efter min ständige följeslagare, den gråvite, hjärtesnälle gentlemannen, stor och smärtsam. Och så tomt det blev i lägenheten…

Frasse kunde inte ersättas, men mot det ödsliga hemmet fanns det en bot. Det insåg sonen/husse och hans flickvän bättre än jag, och därför började de snabbt leta efter kattungar på nätet. Några veckor senare hämtade vi Tasse, en liten kopia av Frasse med bus i blicken, och dagen efter kom Simba, vackert bruntigrerad och lite lugnare, mer försiktig. Precis som Frasse kom de in i mitt liv just när jag behövde stöd och tröst som allra mest.

De två grabbarna kompletterar varandra, vilket innebär att Tasse lär Simba bli ett äkta busfrö och Simba visar Tasse hur härligt det är att kela och mysa. Själv bidrar jag med mat, mat och åter mat. Samt ständigt byte av kattsand i lådan. Dessemellan försöker jag få lite mat i mig själv också, och springer runt i lägenheten med en leksaksmus fastbunden i ett snöre – den enda leksak katter aldrig tröttnar på. Och någon gång ger sig de små energiknippena tid att ligga en stund i mattes famn. Då känner jag den stilla lycka och harmoni som katter är världsmästare på att förmedla.

Mitt hem är inget riktigt hem utan en katt. Eller två!

Har du husdjur? Hund, katt, kanin, fågel – vilket djur passar dig bäst? Om du var ett djur, vilket skulle det vara?

Här kan ni läsa en intressant artikel om hur kattens roll har ändrats – och vi kattägare med den!

Träffa oss även på vår blogg!

Gunilla-Hedenby-katterna-Tasse-Simba

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras. Mail: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(1)
(0)


Annons

 • *ler* Känner igen det där. Själv hade jag nu 9! kattungar för nåt år sen. DÅ var det fullt upp. Annars räcker det ju faktiskt med bara en eller möjligen, som i ditt fall, bara två. Om jag skulle vara ett djur i mitt nästa liv, skulle jag vara en Farbror Prinsen i vilt tillstånd. 🙂

 • karin

  Hej Gunilla.Jag förstår att det kan vara jobbigt i bland.Kommer själv ihåg hur det
  var med bara en som att inte få vara ensam på toa o duschen,dom är så nyfiken
  på allt.Hoppas att du får det lugnare på vårkanten.
  Mvh Karin i Tullinge

 • LillBrittGadd

  Hej Gunilla! Jag går i väntans tider på att få hem min lilla kise hon är nu 5 veckor . Jag saknar Smokie och hon kan inte ersätta honom , men jag säger som du ett liv utan katt klarar jag inte av de ger så mycket av livets välbehag. Jag har en skylt på kylskåpet A home without a cat is not a home i alla fall inte vårt hem 😉 Skulle jag vara ett djur så skulle jag definitivt vilja va en katt. Den har alla egenskaper jag gillar . självständig, listig , smart kärvänlig och stark

 • LillBrittGadd

  Glömde i min iver att tacka för din artikel om dina busfrön dessa älskade små varelser <3 mycket trevlig läsning som vanligt med dig och tjejsnack ..Kram <3

 • Inkan o Ligan: Haha, du ska då alltid vara värst 😀 Men undrar om inte skillnaden mellan att ha en eller två katter ibland kan vara större än skillnaden mellan att ha typ sju eller nio. Det är nog det första steget som är störst.
  Fina Prinsen som vild – det låter härligt… <3
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Karin: Ja, det lugnar nog ner sig när de blir lite större, och då kommer jag att sucka och sakna denna underbara kattungetid <3
  Kramar och klappar från oss!

 • Lill Britt: Åh, så roligt att det kommer en ny liten pälsklädd vän till dig! <3 Klart ingen kan ersätta dem vi mist, men det hjälper väldigt mycket att en ny liten kise flyttar in. Jag skulle definitivt också vilja vara en katt, de kan konsten att njuta av livet 🙂
  Kramar och klappar från oss!

 • Lill Britt: Tusen tack så himla glad jag blir att du gillar krönikan! 😀 Men så var det också ett väldigt tacksamt ämne att skriva om för en sann kattälskare 🙂
  Kramar och klappar från oss!

 • LillBrittGadd

  Ja väldigt tacksamt Gunilla! Ha en härlig helg ..Kram tbx <3

 • LillBrittGadd

  Tack Gunilla! Ja du vet hur det är som den sanna kattälskare du är och jag älskar också dessa djur <3 Kram tbx till er <3

 • Ja,det kan bli lite upp & ner med småtassar thihi …
  Sött inlägg & Foto/Jam & Kram

 • Tack, kära Frun! Ja, tänk att två små kattungar kan vända upp och ner på ett helt hem 🙂 Men de kommer undan med det för de är ju så underbara 🙂 <3
  Kramar och klappar från oss!

 • Alice

  Här nickar matte instämmande. Hon är så glad över att småkillarna som blir 3 år nu i mars äntligen har börjat lugna ner sig lite och även börjat lyssna lite på vad matte säger. Men även om de är vilda så skänker de så otroligt mycket glädje och skratt omkring sig med sina upptåg och när de kurrande somnar tätt intill så är det värt allt. 🙂
  *nosbuffar*

 • Alice: Det är så himla kul när ni bloggkompisar hittar hit till Tjejsnack också! 😀 Matte håller med er matte i allt hon säger, och förresten är det nog bara bra att vi sätter lite fart på vår matte – annars hade hon väl fastnat för gott i soffan 🙂
  Tassklappar från Simba och Tasse 🙂

 • Linnsen Kattsvans

  Kommenterar från mobilen idag, det funkar! 🙂

  Jag hade aldrig upplevt kattungar som så där vilda som man säger och du skriver. Men så för nåt år sen kom jag hem till en kompis som hade en kattunge i fyra-fem månaders ålder. Det var det värsta och sötaste jag sett! Katten kastade sig runt i rummet och hoppade mellan möbler värre än Tarzan!
  Som jag skrattade och som jag tacksamt gick därifrån sen… en enda kattunge skapade cirkus! Och du har två!! 😀

  Kramar till er allihop!
  Karin

 • Karin och Linnsen: Hurra, så härligt att det funkar! 😀 Hihi, jag trodde heller inte att det skulle bli så mycket hålligång – och ändå är inte Simba och Tasse extremt aktiva, de slappar en hel del. Men de vill ju vara med överallt, så allt man gör kompliceras – särskilt middagsätandet 🙂 Och mattorna ligger ALDRIG på plats, och det är grus och smulor överallt, och saker trillar ner och… ja, ni kan själva fylla i! Men samtidigt är det förstås helt underbart, de är så söta och så snälla och så roliga och charmiga och… jag, ni kan själva fylla i här också 🙂 <3
  Kramar och tassklappar från oss!

 • Aamor

  Det kan verkligen vara full rulle på småttingar. Matte glömde ofta bort att äta när jag var liten och ändå var jag hyfsat lugn, hihi!
  Killarna kommer att lugna ner sig, kanske men maten får du nog fortsätta asa hem, hihi!

  Nosgos

 • Aamor: Precis, jag har faktiskt gått ner ett par kilo för jag hinner aldrig äta själv 🙂 Eller rättare sagt; jag får aldrig äta ifred, alltid är det två huvuden som vippar, två nosar som vädrar och två munnar som försöker stjäla min mat 🙂
  Kramar och tassklappar från oss!

 • Men vad säger er matte ?!
  Finns det ingen botten i er ??
  Det låter hemskt tycker jag !
  Jag har aldrig varit någon storätare , men däremot är jag ungefär lika busig nu som snart 4-åring som jag var när jag flyttade hit som 6-månaders kattunge 🙂
  Tassklappar o Nosbuffar

 • Kjelle: Hihi, precis den frågan brukar matte ställa, och vi svarar med en hungrig mun: NEJ, det finns ingen botten! 😀 Ja, du har bra fart under tassarna fortfarande, Kjelle 🙂 <3
  Kramar och tassklappar från oss!

 • Lotta

  Jaa du Gunilla. Fullt ös – medvetslös. Skönt att du inte har kommit in i stadiet där du jämför bajsfärg och konsistens med dem i samma situation. Eller? 😉 Katter är, för det mesta, sådana utpräglade personligheter och det är det som är charmen med dem. Och så är de ju otroligt söta också.
  Kram

 • Lotta: Haha, det är på gränsen med jämförandet, ska jag säga 🙂 De är helt underbara, så söta och så hjärtesnälla, är så glad att jag har dem – särskilt nu när sonen flugit ut, suck… <3
  Kramar och tassklappar från oss!

 • Hihi Jaa…eller hur <3

 • Nettis

  Ja det är verkligen fullt ös när man har kattbebisar, fniss 😀 . Skönast är det när dom blivit ett par år, och faktiskt KAN ligga och bara njuta av livet, utan att det måste hända något hela tiden 😀 <3 .

  Kram på er alla tre <3

 • Nettis:Hihi, ja jag måste erkänna att orken tryter ibland 🙂 Samtidigt är det kul att plocka fram sin lekfulla sida, man blir ju själv också glad av att leka 😀 Och jag blir riktigt mallig när jag lyckas hittta på nya varianter av ”musen i snöret”-leken eller kanske kommer på en helt ny lek 🙂
  Kramar och tassklappar från oss till er! <3

 • Anna Eriksson

  Små katter har världens energi det känner jag till (Matte har haft två katter tidigare) En dag var hon ute på stan o när hon kom hem hade två varmkorvar under mystiska omständigheter försvunnit från fatet på diskbänken. Undra vart de hade tagit vägen?? Kram Diza o Anna

 • DIza och Anna: Haha, det mysteriet var inte särskilt svårlöst – med två hungriga katter i hemmet behöver man inte undra över vart maten tar vägen 😀
  Kramar och tassklappar från oss!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…