Annons
Annons


Tonåringen som blev polisens infiltratör


Uppdrag granskning undersöker en polisiär verksamhet där insatserna är stora och konsekvenserna kan bli ödesdigra. Foto: SVT

Magnus var bara tonåring när han inledde sin topphemliga karriär som informatör och infiltratör åt polisen. I tio år utsatte han sig själv för stora risker i statens tjänst – sen lämnades han åt sitt öde.

Annons

Med sin bakgrund i en extrem och våldsam gruppering, blev han ett perfekt redskap åt både vanlig polis och så småningom åt säkerhetspolisen. Magnus blev en tillförlitlig källa och kunde varje månad ta emot ett par tusen kronor, rakt i fickan, för de uppgifter han kunde lämna.

Gilla Allas.se på Facebook

Heltidsjobb
I fem års tid jobbade han heltid åt polisen och utförde riskabla uppdrag, både i Sverige och i andra länder. När den långa, topphemliga karriären som informatör och infiltratör i statens tjänst fick ett tvärt slut var han inte längre något värd. Idag är han utan arbete, utbildning – och har ett tio år långt hål i sitt CV och inga referenser.

Kanonmat
– Polisen får alltid de resurser de vill ha och då förstår jag inte att man ska behöva använda de här ynglingarna som kanonmat, säger statsåklagaren Nils-Eric Schultz kritiskt.

i kvällens Uppdrag granskning har reporter Carolina Jemsby granskat en hemlig, polisiär verksamhet där insatserna är stora – och konsekvenserna kan bli ödesdigra för uppgiftslämnare.

Uppdrag granskning: Onsdag 23 november, kl 20.00. SVT1


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…