Annons
Annons


Topplistan ingen vill vara på


Här är de fem värsta formerna av djurplågeri för vilda djur i turistindustrin. Det är den globala djurskyddsorganisationen World Animal Protection som vill att vi skänker en tanke till de djur som utnyttjas i underhållningssyfte.

Annons

Det handar om elefantridning och lejonvandringar, ta selfies med tigrar och simma med delfiner – attraktioner med vilda djur är en del av alltför många semestrar. Troligen för att alltför många turister är omedvetna om det djurplågeri som försiggår bakom kulisserna. Det är därför som World Animal Protection lanserar en ny global kampanj som ska leda till att vilda djur får stanna i det vilda där de hör hemma

Turister kanske inte tycker att rida en elefant eller vandra med lejon verkar skadligt för djuren. Men den brutala sanningen är att djuren bryts ner fysiskt och psykiskt för att på ett säkert sätt kunna hanteras av människor. Bakom de glada uppvisningarna gömmer sig alltså grymhet på många sätt: Att ta djuren från sin familj i det vilda eller föda upp dem i fångenskap, att träna dem med plågsamma metoder, långa transporter och att hålla dem i undermåliga miljöer.

En global attitydundersökning avslöjar den skrämmande sanningen att närmare 50 % av människor som betalar för en upplevelse med vilda djur gör det för att de älskar djur. Organisationen, som tidigare stoppat djurplågeriet med dansbjörnar i Indien, Grekland och Turkiet, vill belysa det värsta djurplågeriet i underhållningsbranschen för semesterfirare innan de bokar.

Fem i topp: Världens värsta attraktioner med vilda djur, enligt World Animal Protection

1. Elefantridning
Elefantungar tas från sin mamma när de bara är några månader gamla eller föds upp i fångenskap. De isoleras, svälts och blir slagna med elefantkrokar för att knäckas och underkasta sig människor. Omkring 16 000 asiatiska elefanter lider i fångenskap över hela världen.

2. Fotografering med tigrar
För att tigrarna ska vara säkra för människor tas tigerungar tidigt från sina mammor och straffas om de inte lyder. Tigrar hålls i koppel eller i små gallerburar när de inte visas upp och bestraffas för att tränas och för att man ska kunna kontrollera dem.

3. Vandra med lejon
Lejonungarnas liv är att varje dag vara föremål för turister som betalar för att få röra och fotografera dem. Det innebär en så stor stress att många av dem tappar sin päls. När de har blivit för stora för att hantera blir de drogade eller misshandlade tills de är tillräckligt kuvade för att vandra med turister.

4. Simma med delfiner
Delfiner i fångenskap lever i klorerade pooler som är ungefär så långt ifrån deras naturliga miljö som de kan komma – normalt simmar de 100 mil per dygn i havet. Runt 1 600 flasknosdelfiner beräknas hållas i fångenskap för att uppträda i delfinshower.

5. Dansande makaker
Makakungar rycks bort från sina mödrars famn – de skadas eller dödas ofta de när detta händer – varje år i Asien och runt om i världen. Bara i Indonesien tas 3 000 ungar varje år. De lever sina liv i korta koppel eller instängda i små burar. Under uppträdandena tvingas de till upprepade förnedrande beteenden till skrällig musik dag efter dag. Många unga makaker överlever inte den grymma träningen för att lära sig dansa, ”spela” gitarr eller cykla.

Läs hela rapporten HÄR.

Se vilka researrangörer som är djurvänliga HÄR.

Så här tycker svenskarna om djur i turistindustrin:

• En tredjedel besöker djurshower eller rider på en elefanter för att de älskar djur.

• 90 % menar att researrangörer bör undvika aktiviteter som innebär lidande för djur.

• Åtta av tio att skulle föredra att resa med en researrangör som avstår från att marknadsföra djurunderhållning.


(283)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…