Kapris av krasse – recept

Gör egen kapris av dina krassefröer.
Ta tillvara på din krasses fröer med detta recept på fräsch krasse-kapris. Eftersom det ofta blir mängder av fröer från en planta är det enkelt att plocka och göra kapris av dem.

Kapris av krasse

Krasse är inte bara en trevlig ettåring, utan också en ätlig växt. Både blommor, blad och frön kan användas i köket. Inlagda krassefrön blir goda som kapris!

Krassefröna växer tre och tre. Skörda dem gröna, men fullt utvuxna. Ofta blir det mängder och de är lättplockade.

Eftersom man oftast använder krasse-kapris som krydda passar de bra i småburkar

Eftersom man oftast använder krasse-kapris som krydda passar de bra i småburkar. Foto: Anette Brunsell

Krassekapris

Du behöver

1 liten burk

1 dl gröna krassefrön

Lag till kapris

2 tsk salt

2 dl vatten

1 dillkrona

2 tsk strösocker

½ dl ättiksyra (24%)

1 nypa torkad dragon

Så här gör du krasse-kapris

Skölj och rensa krassefröna.

Koka fröna halvmjuka i saltat vatten, 2–3 minuter. Sila av och lägg dem i en glasburk.

Mät upp alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt koka upp.

Häll den heta lagen över de kokta krassefröna i burken. Låt stå svalt i tre dygn.

Ta bort dillkronan och sila ner lagen i en kastrull. Koka upp lagen igen. Lägg krassen i små, rena varma glasburkar och häll över den nykokta lagen. Förvara svalt.

Av Anette Brunsell

Läs också: 24 växter som trivs ihop – Lyckas med samplantering