Annons
Annons


Trädgårdens 10 i topp

Hitta nya favoriter eller återupptäck klassiska trädgårdsväxter. Doft, blommor eller bladfärg – kriterierna är många och skilda vid valet av växter. Här är 10 av de populäraste just nu.


Rudbeckia

Rudbeckia. Foto: Blomsterlandet

Funkia

Funkia.

Rudbeckia lyser upp trädgården som en blommande sol. Perennen är fin i blandade rabatter och är utmärkt som snittblomma. Lockar till sig fjärilar. Den trivs i soligt läge, gärna i direkt sol.

Annons

Funkior är frodigt gröna eller sobert grå, blad varierar i färg och form. De trivs på en halvskuggig till skuggig plats.

Bräkenväxter
 har vackert gröna nyanser och spektakulära bladformer. Den trivs i halvskugga och håller sig grön långt in på hösten. Hitta dina favoriter bland bräken, eller ormbunkar som man också säger.

Stäppsalvia
 är en perenn växt, som översållas av små blommor i juni–september. Den finns i vitt, rosa och nyanser av lila och blått. Den är lättodlad och trivs i soligt läge. Stäppsalvian finns i olika sorter som varierar från 30 till 70 centimeter.

Hortensia

Hortensia.

Trädgårdshortensia finns flera vackra färger och nyansen varierar beroende på kalkhalten i jorden. Vissa sorter blommar dessutom under en lång tid och långt in på hösten. Den trivs i soligt till skuggigt läge, och är härdig i zon 1-3.

Lavendel
 för tankarna till Provence med sin karakteristiska doft. De vackert lila blommorna och ljust silvergrå bladen skapar en lugn känsla i trädgården. Lavendeln trivs i soligt läge, gärna i full sol. Den är perenn och finns i flera sorter.

Blodfläder blir en fin solitär. Bladen är först gröna men blir sedan djupt svart-purpurfärgade och på hösten kraftigt röda. Mycket odlingsvärd. Blommor kan använda till saft. Den trivs i halvskugga och är härdig i zon 1-3.

Prydnadskörsbär är somom ett startskott för våren när den blommar  med vackert rosa blommor som översållar grenarna.Mycket odlingsvärt, speciellt för sin underbara blomning i april/maj. Härdigt i zon 1-3.

Japansk lönn

Japansk lönn.

Japansk lönn är den vackraste av lönnar. Dessa relativt små träd, sällan över tre meter höga, har otroligt vackra blad med stor variation mellan sorterna. De trivs i halvskugga till skugga, och är härdiga i zon 1-3.

Bambuns härligt gröna blad rasslar avkopplande i vinden. Bambu är vintergrön, lättodlad och vacker. Växten trivs i både sol och skugga och är härdig i zon 1-3.

Alla foton från Blomsterlandet. Växterna hittar du hos välsorterade blomsterhandlare.

Prydnadskörsbär

Prydnadskörsbär.

 

Bambu

Bambu.

Flikblodfläder

Flikblodfläder.

Stäppsalvia

Stäppsalvia.

Lavendel

Lavendel.

Bräkenväxter

Bräkenväxter eller ormbunkar.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…