Annons
Annons


Forskare: Trädgårdsarbete är lika bra som träning på gymmet!

Inte alla gillar att träna på gym. Då kan vi påta i trädgården i stället! Det är nämligen ett lika bra sätt att hålla sig i form, enligt flera studier.


Kvinna arbetar i trädgården.

Du förbränner både kalorier och får frisk luft när du arbetar i trädgården.

Alla som har grävt, räfsat eller stått böjda över rabatten vet att trädgårdsarbete inte är en dans på rosor, så att säga. Och nu visar det sig att det faktiskt kan vara den allra bästa formen av träning, menar en grupp forskare vid universitetet i Glasgow.

Annons

– Nyckeln är kontinuitet. För att fortsätta träna måste du göra något du älskar – som till exempel trädgårdsarbete – eller göra något som har ett ytterligare syfte, som att gå eller cykla till jobbet, säger professor Naveed Sattar.

Bränner kalorier

arbeta-i-tradgardOch faktum är att du bränner många kalorier när du pular i trädgården. En halvtimmes grävande bränner 150 kalorier (kcal) och om du knuffar gräsklipparen lika länge blir du kvitt 165 kcal.

Gilla Allas.se på Facebook

Jogging till exempel bränner förvisso fler kalorier – ungefär 240 kcal per halvtimme – men studier visar att det inte är det enda som räknas.

Eftersom många inte fortsätter sin löpträning särskilt länge blir det ingen långvarig förbättring, och forskarna rekommenderar därför i stället till exempel trädgårdsarbete eller annat som är enklare att väva in i vardagen för att få den träning man faktiskt behöver.

Läs också: Lista: Så många kalorier förbränner du i vardagen!

Färre sjukdomar

Genom att implementera den typen av vardaglig träning har forskarna kunnat påvisa att risken för hjärtattack halveras samtidigt som övervikt och diabetes typ 2 förebyggs. Dessutom kan den förväntade livslängden öka med upp till sju år.

– Det (trädgårdsarbete) är fantastisk träning för att bränna kalorier och för att få folk att vistas utomhus och nära naturen, vilket får oss att känna oss psykologiskt stimulerade också, säger läkaren William Bird till Daily Mail.

Läs också: Supertricket: Så blir du av med mördarsniglar!

Källa: Daily Mail
Av: Joel Linde


(283)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…