Annons
Annons


Trädgårdsdagar på Waldemarsudde

Till helgen öppnas Prins Eugens Waldemarsudde växthus och trädgårdsmästeri för allmänheten. Ett unikt tillfälle att se hur växterna som förgyller trädgården och museet odlas och sköts. Passa på att prata med den kunniga trädgårdspersonalen och få råd och tips om växter och trädgårdsskötsel.


Waldemarsuddes vackra slottspark. Foto: Kjell Renblad

Prins Eugens intresse för blommor avspeglas än i dag i de rika blomsterarrangemangen i museet och det arbete som läggs ned på skötsel av Waldemarsuddes vackra park och trädgård. För att förse Waldemarsudde med blommor lät prinsen anlägga ett trädgårdsmästeri som stod klart 1902. Det omfattade drivbänkar, blomstersängar, och det ännu bevarade växthuset med skorsten. Här odlas lökväxter och plantor för utplantering i trädgården samt krukväxter för slottets rum. Många växter är äldre sorter eftersom det i museets uppdrag ingår att vårda och bevara anläggningen som den var på prins Eugens tid.

Annons

Nu bjuds allmänheten in till Waldemarsuddes trädgårdsmästeri. Växthusen visas och här ges demonstrationer av bl a plantuppdragning, frilands- samt bänkgårdsodling.

Odlingsansvarige Christer Johansson berättar om sådder, sticklingstagning, kompostering, jordbearbetning och mer där till.

Floristen Kristina Öhman binder buketter av narcisser och du kan köpa krukväxtsticklingar, fröpelargoner, utplanteringsväxter, krukor och andra trädgårdsartiklar.

Café Ektorpet håller öppet med servering av mat, kaffe och bakverk.

Var: Waldemarsudde, Stockholm.

När: 4-5 maj kl 11–17.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…