Annons
Annons


Trädgårdsexpertens bästa hösttips!

Nu är det dags att städa upp i trädgården. Trädgårdsexpert Emma Johansson på Granngården delar med sig av sina bästa hösttips!


kratta löv

Kratta ihop löv och ge perennerna i rabatten ett skönt täcke.

•   Skydda ömtåliga växter. Vid frost kan man skydda växter med fiberduk. Det finns även ”tält” av bubbelplast att köpa eller så köper du det i metervara och fixar det själv. Bubbelplasten låter ljuset komma in samtidigt som den isolerar något.

Annons

•   Underlätta för komposten. Den här årstiden trängs löven i komposten. Om du varvar löven med lite hönsgödsel så bryts löven ner snabbare.

•   Ta hand om dina utemöbler. Såpa, vatten och en skurborste duger jättebra för att få rent innan de oljas in.

•   Ta hand om grillen. Smörj in gallret och grillens insidor med koncentrerad såpa. Vänta sedan en stund och skrapa rent med en borste. Avsluta med att skölja ur med vatten.

•   Mata med jordnötssmör. Många av våra vanligaste småfåglars favoritmat är jordnötter. Nu finns även ett annat sätt som ger ännu snabbare energi till småfåglarna– jordnötssmör! På Granngården finns en särskild matare som du placerar burken i. Smöret är osaltat, specialanpassat för fåglar och finns med och utan mjölmaskar som även tillför protein.

•   Försvåra för mördarsniglarna. Ta bort gammalt bråte, töm jorden ur krukorna, lyft in jordsäckar och redskap i förrådet och gräv om öppna komposthögar så minskar du möjligheterna för sniglarna att hitta ett vinterbo. Gräver du dessutom i kökslandet och andra ytor med bar jord så att sniglar och ägg som göms nere i jorden kommer upp till ytan så fryser de ihjäl under vintern.

•   Dags att kratta bort löven? Om du inte har allt för mycket löv på gräsmattan så kan du klippa ner dem med gräsklipparen. De små lövdelarna gör både gräsmattan och maskarna glada samtidigt som du slipper att räfsa. Är det mycket löv så räfsa ihop dem och lägg i rabatterna som skydd för perennern.

•   Tips på höstprodukter. Fågelholkar, igelkottshus, ljuslyktor, höstgödsel, lövräfsa.

LÄS OCKSÅ


(54)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…