Annons
Annons


Traditionsrik jul på Skansen

I år firar Skansens julmarknad 110 år! I de kulturhistoriska husen på Skansen finns dukade julbord, det blir dans runt granen på Bollnästorget, och pyssel i Julverkstaden i Skogens hus.


Julmarknadsstånd i stallet. Foto: Anna Yu

Julmarknadsstånd i stallet. Foto: Anna Yu

Julmarknaden öppnar första advent och i år är det 110 år sedan den första öppnade. De första åren varade julmarknaden bara några timmar en enda dag. Man sålde julbröd och pepparkakor, marknadskarameller och stöpta ljus, halmbockar och leksaker. Efter några år utvidgades marknadsplatsen, nya stånd kom till och man tog in varor från olika delar av landet som vävnader och dalahästar, rödmålade ljusstakar från Småland och lantligt krukmakargods.

Annons

På dagens julmarknad kan man också handla julmat som inlagd sill, ostar, juldricka, bröd, saffransbullar, fisk och rökt kött och mycket mer.

Man kan också äta gott. Janssons från Ornö röker fisk och halstrar sotare i fiskrökeriet. Kolbullar gräddas över öppen eld längs vägen vid dammarna och man förstår varför skogshuggarna klarade sig så bra på de här mastiga och goda fläskpannkakorna. Suovas serveras rykande varma, nygräddade munkar och glögg värmer i vinterkylan.

I stadskvarteren är det öppet i verkstäderna med tillverkning och försäljning av smycken, handtryckta kort, keramik, träslöjd och mycket annat. I Skogens hus pågår julpyssel och ljusstöpning och i närbelägna Bagarstugan bakas tunnbröd på gammalt vis.

Julmarknaden har öppet på helgerna från första till fjärde advent kl 10–16. Nytt för i år är att förköpsbiljetter kan köp as via Ticnet.

 

Julverkstad

Julpyssel och ljusstöpning i Skogens hus fram till 21 december. På helger pysslas det mellan 10-16. Kostnad 20 kronor per pysslare.

Jul i hus och gårdar

Dukade julbord från förr kan man se i Deslbogården, Oktorpsgården och Statarlängan och hur man rustade och pyntade för jul förr kan man också se i Väla skola. Boktryckarbostaden, Järnhandlarbostaden, Älvrosgården och Posthuset.

Skansen spelmän

Julmusik från förr kan du lyssna på i Älvrosgården, Moragården och Delsbogården alla julmarknadsdagarna kl 11–16.

Isen brinner med Glömskans eld

Fira vinterns längsta natt med en sprakande is- och eldshow på Skansen. Det gamla årets sorger och det nya årets önskningar kan lämnas i Önskans och Glömskans eld. 21 december kl 10–16.30.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…