Annons
Annons


Träna Canicross med hunden


canicross

Canicross eller linlöpning är det många som har fått upp ögonen för och det börjar bli allt med populärt. Antagligen beror det ökade intresset på att det är en väldigt lätt och underskattad träningsform. När du själv ska ut och motionera, varför tar du inte med hunden och motionerar tillsammans? PROVA! Ni kommer garanterat att ha ett roligt, tufft och intensivt träningspass och kommer absolut att inspirera varandra och presetera mycket bättre än om ni tränat var för sig.

Annons

Så här fungerar det
Hunden är fäst vid föraren med ett midjebälte som har en öppen krok eller panikhake. Där kopplar man fast linan. Linlängden fram till hunden bör max vara 2,5 m lång och där ska den fästas i hundens sele. I tävling är det inte tillåtet att ha metalldelar vid linans slut och det kan vara att rekomendera även vid träning. Hunden ska alltid springa först och hela tiden vilja dra framåt. Linan mellan hunden och människan ska alltid vara spänd.
Canicross med hund

Tips om hur du kommer i gång
* Börja med att låta hunden vänja sig vid att ha sele på sig. Gör något kul med hunden varje gång den har selen på sig så att hunden förknippar selen med en rolig aktivitet.
* Låt inte hunden gå i selen på promenaden och absolut inte gå fot i den. Hunden ska vilja dra framåt när selen väl kommer på.
* Undvik i den mån det går, grusvägar och asfalt. Det sliter både på dig själv och hunden. Skogsvägar eller liknande med mjukt underlag är att föredra.
* Försök att hitta ett tempo som passar både dig själv och hunden. Konsten är att linan alltid ska vara rak och spänd mellan er. Börja med korta rundor som ni sedan kan utöka med tiden så att både du och hunden får upp en gemensam kondition.
* Viktigt att alltid kolla igenom hunden både före och efter träningen så att den inte är sjuk eller har ont någonstans.
* Glöm inte att se till så att hunden får i sig bra med vatten några timmar innan och efter träningen.

Utrustning du behöver
Det finns mängder med olika märken och prisklasser att välja mellan. Viktigast är att hundens sele passar hundens form, så att inte hunden får ont eller skavsår av den. Det allra bästa är att ta med hunden till djuraffären och prova ut en. Rådfråga gärna personalen om vilken typ som passar just din hund bäst.

Hundförarbälte Baggen Softbelt
Från Häromi.se
Pris: 479 kr.

Hundförarbälte Baggen

Expanderkoppel Baggen 2 m
Från Häromi.se
Pris: 179 kr.
Expanderkopple Baggen

Nomesele Björkis
Från Hundkompanietk9.se
Pris: 308 kr.

Nomesele Bjorkis

 

Reflex-halsband halvstryp Hurtta
Från Djurmaxi.se
Pris: 185 kr.

Halsband Hurtta

Träningsväst Lifeguard Hurtta
Från Animail.se
Pris: 849 kr.

Träningsväst Hurtta

 

Glöm inte bort att synas ordentligt om du springer i mörkret.
Här kan ni läsa mer om bra reflexer till hund och katt.

 

LÄS OCKSÅ


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…