Annons
Annons


Träna med cykel en ny trend!


Cykeln blir allt populärare som träningsredskap. Med speciella vinterdäck går det även bra att cykla på vintern.

Det pekar uppåt för cyklandet i landet. Cykelförsäljningen ökade med åtta procent den gångna säsongen. Och det är inte bara cykelpendlandet som ökar, många använder också cykeln som träningsredskap.

Annons

– Cyklandets status i Sverige har vuxit, och det märks även i antalet sålda cyklar, säger Klas Elm, ordförande i branschorganisationen Svensk Cykling.

Fler och fler cyklar
Mycket pekar uppåt för cykelbranschen nu. Svensk Cyklings marknadsuppskattning för cykelförsäljningen förra säsongen visar på en fortsatt ökning av cykelförsäljningen. Antalet sålda cyklar ökade med cirka åtta procent jämfört med föregående säsong. Totalt såldes cirka 540 000 cyklar.

– Fackhandeln ökade också sin andel av marknaden vilket ytterligare stärker argumentet att cykelns status ökat och att svenskarna köper dyrare cyklar, mer tillbehör och servar sina cyklar bättre, säger Klas Elm.

Cykelförsäljningen har också ökat under flera år. Under perioden 2010–2011 var ökningen lika stor som årets, åtta procent, och för säsongen 2009–2010 var ökningen av antalet sålda cyklar cirka sju procent.

Ny cykelkultur
Det ökade cyklandet i landet har också fått andra konsekvenser, menar Klas Elm:

– Vi har fått en cykelkultur som mognat och vuxit upp, och politiker i våra städer måste numera förhålla sig detta och inse att planering för ökat cyklande måste vara en självklar och viktig del av samhällets utveckling.

Cykelloppen slår rekord
Men det är inte bara cykelpendlandet i städerna som ökar. En mycket tydlig trend är att allt fler använder cykeln som träningsredskap. Det märks inte minst i det stora intresset för cykellopp som Vätternrundan och CykelVasan, som slår nya rekord i antalet deltagare år efter år. Många köper en andracykel, bara för motionscyklande.

– Trenden att folk köper cykel som träningsredskap märker vi verkligen av, och numera köper folk cykel en bra bit in på hösten också, säger Kenneth Forsman, affärsområdeschef Cykel på Team Sportia.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…