Annons
Annons


Träna med hunden – kom i form själv!


Nu avgörs om nyårslöftena hålls. Det i särklass vanligaste löftet torde vara att ”komma i form” eller ”motionera mer”. De dryga två miljoner svenskar som äger en hund får motion genom hundpromenader i skog och mark – men varför inte låta din fyrbenta vän följa med dig även på dina vanliga träningspass?

Annons

En promenad med en hund ger utmärkt motion och det blir roligare med sällskap. För de som inte äger en hund finns ingen ursäkt. Hundar älskar att röra på sig och det finns alltid en granne eller bekant som gärna lånar ut sin hund för promenader. Du gör samtidigt en god gärning och kommer i form på samma gång.

Karl Prytz, VD för Animail.se, ger här sina åtta bästa tips på hur du kan träna tillsammans med din hund:

Terrängpromenader/Powerwalk – Håll en snabbare takt än under de vanliga promenaderna. Gå gärna ”offroad” så att ni båda måste lyfta ordentligt på fötterna och tränar balanssinnet och aktiverar fler små muskler. Gå upp för branta backar och gå i skog och mark som kräver en större ansträngning både för dig och din hund.

Promenad med extra vikt – När ni går promenader, precis som att vi människor kan sätta på vikter kan man börja använda en klövjeväska som man sakta kan fylla med mer tyngd. En trött hund är en nöjd hund.

Löpning/joggning – Om du tycker om att springa, varför inte ta med dig hunden samtidigt? Efter lite övning lär sig hunden att springa bredvid dig i kopplet utan att dra eller stanna helt plötsligt. Var dock uppmärksam på att du successivt bör träna upp även hundens kondition innan du beger dig ut på de längre löprundorna.

Dragträning – Något som blivit väldigt poppis på senare år är att köra drag med sin hund, med en anpassad sele till hunden och anpassat dragbälte för föraren samt en expanderlina kan man springa tillsammans. För många hundar en fantastisk upplevelse när de verkligen får ta i likväl som en extra morot för ägaren. Om hunden tar i extra mycket i en uppförsbacke vill man ju inte vara sämre själv.

Intervallträning i backar – Ta med din hund upp för en brant backe. Placera där antingen en favoritleksak eller godis. Gå ned med din hund för backen igen och på given signal så springer ni båda upp för backen mot ”priset” som väntar på toppen. Fantastiskt bra intervallträning som givetvis går bra att genomföra även på plan mark.

Träna på utegym – Utegym har blivit mycket populärt. Ta med dig hunden på en promenad dit och träna styrketräning utomhus medan din hund vilar en stund innan en snabb promenad hemåt när du är klar.

Långfärdsskridskor/skidor – Tycker du om att åka skridskor eller skidor nu på vintern? Det är verkligen två aktiviteter där det passar utmärkt att ta med dig din hund på. Även här bör du dock säkerställa att hunden hunnit bygga upp en bra kondition först, så ta det varligt i början. Om du åker skridskor på sjöar och hav, säkerställ att både du och din hund har rätt säkerhetsutrustning på er om olyckan skulle vara framme. Även skidor är både roligt och effektivt att köra drag med sin hund med, tänk på att alla spårade slingor inte tillåter hund i spåren.

Cykling – Cyklar du ofta kan det vara en bra aktivitet där du kan ta med dig din hund på. Om hunden är ovan att springa bredvid i koppel krävs lite träning innan du kan vara säker på att hunden inte helt plötsligt stannar tvärt för att nosa på något som luktar gott. Viktigt är att inte cykla på för hårt underlag, då det kan ge skador. Cykla därför gärna på mjukare stigar och anpassa din fart utefter hunden.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…