Annons
Annons


Tre sanningar om 5:2-dieten!


Fasta ena dagen och frossa den andra är inte riktigt vad 5:2-metoden bygger på.

Fasta ena dagen och frossa den andra är inte riktigt vad 5:2-metoden bygger på.

Fastekuren 5:2 har snabbt blivit mångas väg till ett förmodat sundare liv. Men vad är egentligen sant och vad är falskt?

Ät vad du vill den ena dagen och håll dig ifrån mat nästa. Receptet låter så enkelt och just därför har så många kastast sig över 5:2-dieten för att bli av med sin övervikt. Och att kilon försvinner är inte den enda effekten man får av fastan. Hjärnboost och ökad förbränning, lägre blodsocker och kolesterolhalt, samt minskad risk för cancer och hjärt-kärlsjukdomar utlovas också. Och visst, det ligger en del i det.

Annons

Förlänger livet
– Forskning visar att fasta kan föra med sig en hel räcka med hälsovinster. Bland annat har försök med apor visat att om man begränsar deras samlade matintag med 20-50 procent periodvis, så förlänger det livet med 20-30 procent, berättar den danske doktorn och forskaren Anders Nedergaard.

Att diabetes och cancer också kan påverkas av fasta, beror på att kroppen vid fasta först tömmer sockerdepåerna och börjar sedan förbränna fettet. Och eftersom cancerceller trivs med socker, men inte med fett, minskar även cancercellernas delning vid fasta, menar Anders Nedergaard.

Här är tre vanliga frågor och svar om fasta:

1. Börjar kroppen tära på musklerna när man fastar?
Nej, däremot finns det studier som antyder att man i högre grad förbränner fett än muskler när man har en låg måltidsfrekvens.

2. Hur ska man äta vanliga dagar?
Det är viktigt att man inte begränsar sig. Om man även kör med bantning de dagar man inte fastar, kan det innebära att man går ner för snabbt och då även tappar muskelmassa. Å andra sidan är fasta heller inget frikort till att frossa i kakor och godis. Man ska överhuvudtaget försöka äta normalt och sunt.

3. Kan alla fasta?
Människor är olika och några går ner i vikt enklast genom att unvika kolhydrater, för andra fungerar det bättre att undvika fett. Därför är det också sannolikt att det även finns de som inte bör fasta. Om man har ett fysikst eller psykiskt högintensivt jobb, skall man inte  fasta eftersom både hjärnan och musklerna använder mycket socker när de arbetat hårt. Sjuka, gravida och barn bör heller inte fasta – med mindre än att de först har talat om saken med sin läkare.

Så här fungerar 5:2-metoden:

  • 5:2-dieten går ut på att man äter som vanligt 5 och fastar två dagar i veckan. Att fasta innebär då att kvinnor ser till att inte få i sig mer än 500 kalorier per dag (600 för män) de två dagar man fastar. Man kan välja att antingen fasta två dagar på rad eller en dag med någon några dagars mellanrum. Det viktiga är att man fastar två dagar av sju. De övriga fem dagarna äter man som vanligt.

Läs ursprungsartikeln HÄR.

 

 

 

 


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…