Annons
Annons


Trendspaning – så här reser svenskarna 2014!


resor_2014

Konsumtionen av semesterresor ökar rejält nästa år, och framförallt är det jakten på genuina upplevelser och ett stort matintresse som kommer att prägla resandet. Dubai och Mexiko är resmålen som klättrar medan Thailand och Egypten fortsätter att tappa. Hetast är Rio.

Annons

2014 års resetrender har sammanfattas i Resiabarometern, en trendrapport som tagits fram av Resia i samarbete med TNS-Sifo och SIIR.

– Semesterresor utomlands är det som svenskarna prioriterar högst i sin hushållsbudget nästa år, när alla fasta utgifter är betalade. Vi väljer hellre att resa än att köpa nya kläder eller gå på krogen. Framförallt syns ökningen bland de som redan idag lägger relativt mycket pengar på resor, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia.

Länder dit resorna ökar 2014

Spanien och då framförallt Kanarieöarna, är det land som ser ut att locka till sig flest svenskar nästa år. För resor till Dubai och Mexiko syns en tydlig ökning, liksom till Rio som är hetare än på länge. Samtidigt fortsätter den starka kronan att bidra till en stadigt växande skara av resenärer till USA och London.

Länder dit resorna minskar 2014

Thailand fortsätter att tappa något i bokningsstatistiken, men är fortfarande det näst mest populära resmålet bland svenskarna. Även Turkiet och Egypten tappar svenska resenärer.

Fyra övergripande restrender

1. En digital detox. Under nästa år ser vi en ny trend på framväxt som går tvärs emot beteendet att dela med sig av sina reseupplevelser i sociala medier. Där resan är ett andrum från allt vad uppkoppling heter. Där vi tar ett medvetet val att vara helt nedkopplade på semestern för att leva i det verkliga livet en vecka eller två. Två tredjedelar av alla svenskar säger att de gjort ett sådant val under en resa förra året, eller avser att göra det under 2014.

2. Packat och klart. I handbagaget. 2014 är året då svenskarna verkligen kommer att bli experter på att resa med handbagage som enda packning. När lågprisflygen introducerade konceptet att ta höga avgifter för bagage höjde många på ögonbrynen. Nu är det mer eller mindre vardagsmat hos svenskarna, som har lärt sig att resa lätt och få ned allt i handbagaget. De flesta uppskattar flexibiliteten och ser möjligheten att resa utan incheckat bagage som något som gör resan billigare, snabbare och enklare.

3. Jakten på genuina upplevelser. En tydlig trend i resandet under nästa år är att fokus på upplevelsen flyttas från vart till hur. Det är inte riktigt lika viktigt vart vi reser. Men det blir allt viktigare vad vi upplever under resan. Vi vill ha mer av det genuina, mer ”äkta” upplevelser, mer av landets kultur och kök. Efterfrågan på mer skräddarsydda och individuellt anpassade resor ökar. Chartern förnyas med ett utbud som innebär ökad valfrihet, flexibilitet och individualisering. Svenskarna uppskattar fortfarande konceptet All inclusive, men det får inte ske på bekostnad av det som känns genuint och äkta.

4. Fokus på mat. 83 procent av alla svenskar säger att det man helst vill lägga sina pengar på under resan nästa är restaurangbesök. Matupplevelsen under resan är det som får kosta mest. Nästan 8 av 10 svenskar säger att en riktigt bra matupplevelse på resan i första hand handlar om att få ta del av landets matkultur och att få uppleva nya smaker. Det är också viktigt att äta i en mysig och genuin miljö.

Resiabarometern är en återkommande trendrapport om svenskarnas resvanor, sammanställd av Resia. Sedan 2006 har Resia satt samman och analyserat bokningsstatistik för resor inom, flyg, charter, kryssningar och paketresor som tillsammans med en undersökning från TNS SIFO och intervjuer med kunder, säljare och andra branschaktörer bildar underlag för rapporten Resiabarometern. Undersökningen från TNS SIFO genomfördes i oktober 2013, och bokningssatistiken avser resor som genomförs under 2014. Resiabarometern 2014 baseras på ett unikt samarbete mellan Swedish Institute for Innovative Retailing, SIIR, och Resia. SIIR är ett forskningsinstitut vid Högskolan i Borås.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…