Annons
Annons


Tsatsiki värmer i vinterkylan

I dag har filmen "Tsatsiki, farsan och olivkriget" premiär. Så här tycker vår filmrecensent om den!


Emrik Ekholm är suverän som Tsatsiki och Jonatan Rodriguez axlar rollen som pappa bra.

Emrik Ekholm är suverän som Tsatsiki och Jonatan Rodriguez axlar rollen som pappa bra.

Tsatsiki, farsan och olivkriget
Betyg: aaaa

Tsatsiki är här igen! Kul att återse en vän från förr – det var 16 år sedan sist – och roligt för en ny generation att få ytterligare en kompis i fiktionens värld.

Annons

Tsatsiki är 11 och ser fram emot sommarlovet hos pappa, hotellet och farmor på den grekiska ön. Planen var att bästa kompisen Hammarn skulle hänga med men ett häftigt hopp gör att planerna ändras.

Ensam ger sig Tsatsiki av och glädjen är stor när han kan krama pappa och farmor igen, men Grekland och ön är sig inte lik. Den ekonomiska krisen märks tydligt, turisterna är borta och hotellet har nästan inga gäster. Olivlunden där varje träd symboliserar en släkting är i fara och pappa måste ge sig av till Aten i affärer. Men så dyker Alva upp. Alva är världsmedborgare, söt, rolig, påhittig – hon har allt och Tsatsiki förstår att han är kär på riktigt för första gången. Tillsammans upplever de det stora äventyret samtidigt som de smider planer och rycker ut för att rädda Tsatsikis anfäder.

Detta är en rolig, solig, varm och i botten också allvarlig film. Skratten och leken blandas med oron för framtiden, frågorna som poppar upp i en 11-årig hjärna får ta plats precis som det finns utrymme att visa hur svårt det är att hantera bästa kompisen och första kärleken på samma gång. Det är det som gör den så bra. Och de underbara bilderna från Grekland så klart.

Av: Ingar Haellquist


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…