Annons
Annons


Tulpaner till tusen!


Tulpaner

En vas med tulpaner ger middagsbordet extra glans.

Tulpaner

‘Leen van der Mark’ – en populär sort.

Tulpaner

Blanda blommorna med några vackra grenar.

I dag firar vi tulpanen och det är 25:e året vi firar den vackra blomman. Tulpanens dag är startskottet för den härliga svenska tulpansäsongen.

I januari börjar den riktiga tulpanfrossan efter tjuvstarten vid jul. De färgglada och underbart krispiga tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och att våren är i antågande. Det finns nog ingen blomma som är så förknippad med vår och ljus!

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Bakom skönheterna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpandrivare jobbar oavbrutet för att få fram blommor av toppkvalitet. För att få en tulpan av hög kvalitet som håller sig fin länge arbetar drivarna med lite större lökar. Odlingen är ett hantverk som har pågått under många år och som ständigt utvecklas med hjälp av ny teknik.

Svenska tulpaner är klimatsmarta och mycket energi från Holland är lagrad i löken. I Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tulpaner har ett stort behov av kyla och trivs därför bra här.

Det pågår drivning på många platser i Sverige så tillgången är god under den intensiva säsongen mellan nyår och påsk. 2015 drivs 140 miljoner tulpaner i Sverige. Svenskodlade tulpaner håller längre och känns igen på att de är märkta med kvalitetsmärket Svenskt Sigill.

Tulpantips

Tulpaner är lätta att lyckas med och en bukett är vacker i ca 1 vecka. Får blommorna stå svalt kan de hålla betydligt längre.

För bästa hållbarhet skär av ca 1 cm av stjälkarna. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera dem i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd av förpackningen under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.

Tänk också på att färsk frukt som avger etylengas påskyndar tulpanernas åldrande.

Hur gör man för att tulpanerna ska hålla bäst? Läs vårt tulpantest HÄR »


(0)
(0)


Annons

  • Karin Ekberg

    Underbart med tulpaner, skötsel tack vare Allas.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…