Annons
Annons


TV-profiler visar hur det är att leva med reumatism


Reumatism är en folksjukdom. Bara i Sverige är 1 miljon drabbade.

Hur sätter man egentligen på sig strumporna om man inte når ner till fötterna och hur knäpper man jeansknappen med stela fingrar? Fråga en reumatiker. De är över en miljon bara i Sverige!

Annons

På Internationella Reumatikerdagen den 12 oktober har du möjligheten att uppleva hur det känns att utföra enkla vardagssysslor när man har rörelsesvårigheter, muskelsvaghet och smärta.

Kattis Ahlström
För att sätta fokus på sjukdomar i rörelseorganen arrangerar Reumatikerförbundet evenemang i Stockholm, Göteborg och Sundsvall. Kattis Ahlström, TV-profilen Ulrika Eriksson, Elin ”Grynet” Ek kommer att leda evenemangen i respektive stad och guida besökarna genom dagen med intervjuer och aktivteter för att öka kunskapen och kännedomen de reumatiska sjukdomarna.  

Låsa upp dörren
Besökarna kan själva prova på hur det känns att leva med till exempel ledgångsreumatism. De får testa hur svårt det kan vara att göra en så enkel sak som att låsa upp en dörr när man har ledgångsreumatism eller ta ner porslin från köksskåpet om man har en ryggsjukdom.

På plats kommer det också finnas en reumatolog, en sjukgymnast och en arbetsterapeut som svarar på frågor om behandlingsmöjligheter, träning och hjälpmedel. Evenemangen arrangeras i samarbete med hälso- och sjukvårdsföretaget Abbott.

1 miljon reumatiker
I Sverige beräknas över en miljon människor ha någon form av reumatisk sjukdom. Reumatiska sjukdomar är ett samlingsnamn för nästan 80 olika diagnoser såsom artros, ledgångsreumatism, fibromyalgi och inflammatoriska ryggsjukdomar.

Internationella Reumatikerdagen 12 oktober:
Stockholm, Centralstationen kl 10-17 med Kattis Ahlström
Göteborg, Nordstan kl 12-17 med Ulrika Eriksson
Sundsvall, Birsta kl 12-17 med Elin Ek


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…