Annons
Annons


TV-programmen som förstörde en hel generation


tv-programm-70-tal

Under det långa 1970-talet (1968-1982) såg barnprogrammen annorlunda ut än idag. Tv-serierna skulle vara pedagogiska samtidigt som de skulle vara underhållande. Fast emellanåt tog den pedagogiska och politiska uppfostringsivern över och förvandlade barnprogrammen till socialistisk, nationalistisk och eurocentrisk propaganda.

Annons

Det menar Tommy Gustafsson som skrivit boken  ”Det var en gång – historia för barn i svensk television under det långa 1970-talet”.

”Nästa fredag klockan sex kommer det fjärde programmet i serien om Trälarna. Då har vi hunnit fram till 1300-talet. Det var det århundrade då svarta döden, eller pesten, som också kallades digerdöden, drabbade vårt land. Och den här gången handlar det om Gerd Esbjörnsdotter. Hon blir bortgift av sin far, för pengars skull, när hon bara är 12 år gammal. Nästa fredag klockan sex alltså” (Hallåa i TV2 1980).

Den här boken studerar hur svensk television försökte lära ut historia till barn i hyllade tv-serier som Huset Silfvercronas gåta, Det var en gång… och Trälarna.

Författaren berättar själv om sin bok:

”Boken är skriven på ett lättfattligt sätt och vänder sig till alla som är intresserade av historia och hur denna förmedlas i ett populärt medium som tv:n. Boken är också av intresse för dem som vill ha en fördjupad diskussion av den vänster- och högervridna barnkulturen under det långa 1970-talet. Förutom en diskussion av populär tv-serier som Det var en gång…, Huset Silfvercronas gåta och Trälarna används ett stort och rikt källmaterial i form av censurkort, 1970-talets debatter om barn, skola, våld och historia i tidningar och tidskrifter, recensioner, historieläroböcker, skönlitterära förlagor, statliga utredningar och barnfilmskataloger. Allt för att fånga 1970-talets turbulenta tidsanda.”

Tommy Gustafsson är doktor i historia och docent i filmvetenskap. Han intresserar sig för förhållandet mellan film/tv och historievetenskapen, framför allt på vilket sätt som film och tv förmedlar historia till allmänheten.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

  • lostrom

    Vilket trams – 70-talet är helt överlägset alla andra epoker vad gäller TV, så även musik, för den delen. Det har klagats nog på 70-talet, det är dags att ta vid där det tyvärr abrupt slutade då egocentrismen tog över på 80-talet och förstörde allt.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…