Annons


Två av hundra får huvudvärk av huvudvärksmediciner


Ständig huvudvärk? Det kan beror på huvudvärksmedicinen!

Personer som lider av till exempel migrän eller spänningshuvudvärk är ofta hänvisade till mediciner för att klara vardagen. Men många får huvudvärk av själva huvudvärksmedicinen – framför allt kvinnor.

Annons

Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som forskaren Pernilla Jonsson gjort. Hon har i sin avhandling intervjuat 44 300 svenskar för att kartlägga förekomsten av så kallad läkemedelsöveranvändningshuvudvärk, LÖH.

Gilla Allas.se på Facebook

Vanligast bland kvinnor
Studien, som är den första större i sitt slag i Sverige, visar att 2 av 100 vuxna svenskar lider av huvudvärk orsakad av överanvändning av huvudvärksläkemedel. Denna typ av huvudvärk är tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män, och allra vanligast bland personer i åldern 40 till 50 år.

Huvudvärk var dag
Pernilla Jonsson beskriver LÖH som en ”ond cirkel”:

–I takt med att huvudvärken ökar, ökar behovet av läkemedel, samtidigt bidrar överanvändningen i sig till att huvudvärken kommer ännu oftare. Till slut har du huvudvärk var eller varannan dag, säger hon.

Receptfria läkemedel
Studien visar att bland de som led av LÖH hade nästan hälften enbart använt receptfria läkemedel för att behandla sin huvudvärk.

–De vanligaste var att de använt läkemedel med substansen paracetamol, som finns ibland annat Alvedon och Panodil. Men det är känt sedan tidigare att alla läkemedel som används för att behandla huvudvärk akut, både receptfria och receptbelagda, kan bidra till utveckling av sjukdomen om de används tio dagar per månad eller mer, säger Pernilla Jonsson.

Lika över hela världen
Avhandlingen konstaterar också att huvudvärk orsakad av övermedicinering är vanligare bland personer med lägre utbildningsnivå och inkomst, men orsaken bakom dessa skillnader är inte känd.

–Tack vare vår studie vet vi nu att LÖH är minst lika vanligt i Sverige som i andra länder. Vi vet vilka grupper som är värst drabbade, och vilka läkemedel som används mest. Den kunskapen är mycket viktig för att kunna sätta in förebyggande åtgärder, säger Pernilla Jonsson.

Måste öka medvetenheten
En viktig del i det förebyggande arbetet blir att öka kunskapen och medvetenheten om sjukdomen hos både hälso- och sjukvårdspersonal, apotekspersonal och allmänheten. Den rekommenderade behandlingen för den som lider av LÖH är enlig Pernilla Jonsson att sluta med överanvändningen.

– Man bör minska sin användning av akutläkemedel till max 10 dagar per månad. Om man har huvudvärk väldigt ofta kan man uppleva det som svårt och då kan det vara en god idé att ta hjälp av hälso- och sjukvården

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…