Annons


Två av tre försummar privatlivet vintertid


solljus

Bristen på solljus under de mörka vintermånaderna påverkar våra energinivåer. Hela 67 procent av svenskarna uppger att de har hoppat över någon aktivitet under vinterhalvåret på grund av bristande energi. Det visar en ny opinionsundersökning.

Annons

Det är ingen nyhet att solljus är viktigt för vårt välmående. Långa arbetsdagar inomhus under de mörkare vintermånaderna innebär att vi får färre timmar i dagsljus. Hela 8 av 10 svenskar uppger att de har mindre energi under vinterhalvåret.

Bristen på energi får oss att försumma vårt privatliv. Två av tre, 67 procent, uppger att energisvackan har lett till att de har hoppat över någon aktivitet. Vanligast är att hoppa över träningen (46 procent), följt av att träffa släkt och/eller vänner (30 procent) och delta i afterwork (23 procent). Energisvackorna påverkar även arbetet då hälften, 47 procent, känner sig tröttare på jobbet under vinterhalvåret. Det visar en ny undersökning som genomförts på uppdrag av Philips.*

Undersökningen i korthet

79 procent upplever att de har mindre energi under vinterhalvåret.

40 procent hamnar i konflikt med familj, vänner och bekanta för att de är trötta eller orkeslösa under vinterhalvåret. Siffran är högre bland svenskar i åldrarna 36-55 år (49 procent) och lägre i åldrarna 56-65 år (23 procent).

67 procent har hoppat över någon aktivitet under vinterhalvåret på grund av bristande energi. Aktiviteter som svenskar främst avstår från är träning (46 procent), träffa släkt och/eller vänner (30 procent), gå på afterwork (23 procent) och gå på teater, bio eller andra kulturupplevelser (22 procent).

Många svenskars humör påverkas under vinterhalvåret då 33 procent blir mer energilösa. 18 procent blir lättare deppiga, en siffra som är högre hos kvinnor (22 procent) än hos män (13 procent). Det är även vanligare att yngre människor i åldern 18-22 år blir deppigare under vinterhalvåret (29 procent).

47 procent känner sig tröttare på jobbet under vinterhalvåret, en siffra som är högre hos kvinnor (55 procent) än hos män (39 procent).

15 procent av svenskarna tränar mer och 18 procent av svenskarna sover mer under vinterhalvåret för att bli piggare.

64 procent skulle vilja ha mer energi under vinterhalvåret.

Svenskarna tycker att slasket (35 procent) och mörkret (34,5 procent) är jobbigast under vinterhalvåret, medan kylan (20 procent) och snön (7 procent) inte känns lika jobbigt.

*Om undersökningen: Undersökningen är genomförd av Snabba Svar på uppdrag av Philips. Undersökningsperioden genomfördes vecka 36 2014 och 1000 svenskar i åldrarna 18 till 65 år deltog. Panelen är representativ i förhållande till rikets sammansättning avseende kön och region.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…