Annons
Annons


Två av tre tycker att de är mer kreativa än sina kollegor


Är du mer kreativ än din kollega?

Nio av tio svenskar ser sig själva som mycket eller ganska kreativa och tycker det är viktigt att få utlopp för sin kreativitet på jobbet. Två av tre, 66 procent, tycker också att de är mer kreativa än sina kollegor.

Annons

Det visar den senaste undersökningen från Manpower Work Life, Sveriges största arbetslivspanel.

– Att så många både ser sin egen kreativitet och värdesätter möjligheten att få använda den är en positiv signal. Däremot verkar det finnas mer att göra när det gäller att bejaka och ta tillvara på kreativiteten på arbetsplatserna, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup Sverige.

Gilla Allas.se på Facebook

Viktigt att få vara kreativ
De allra flesta svenskar, oavsett ålder, kön och bransch, ser sig själva som kreativa: hela 90 procent svarar ja på frågan om de ser sig själva som kreativa personer. Nästan lika många, 87 procent, uppger att det är viktigt att kunna få vara kreativ på jobbet. På frågan om varför det är viktigt är de vanligaste svaren att kreativitet gör att man känner sig mer engagerad i jobbet, att det är personligt utvecklande och att det gör jobbet mer intressant.

Ekonomer saknar kreativitet
Nästan sju av tio, 68 procent, anger att de kan vara kreativa i ganska eller mycket stor utsträckning på sitt nuvarande jobb. Men skillnaderna är stora mellan olika branscher. Medan nästan fyra av tio inom forskning och utveckling anger att de kan vara kreativa på jobbet i mycket stor utsträckning är det bara knappt var tionde inom ekonomi och finans som har den möjligheten. Totalt sett är var fjärde svensk kreativt frustrerad på jobbet – de tycker det är viktigt att få vara kreativa men kan inte vara det i dag.

Chefen viktig
– Som chef kan man göra mycket genom sitt eget agerande. Arbetsgivare som låter kreativiteten få komma fram har sannolikt bättre chanser både att rekrytera och behålla kompetenta medarbetare, säger Monica Längbo.

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under oktober 2012.

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…