Annons
Annons


Två av tre vill äta traditionellt julbord med familjen!


Julskinka är fortfarande ett måste på svenska julbord.

När det gäller julmat är svenskarna måna om att hålla fast vid traditionerna. Två av tre vill fortfarande ha ett traditionellt julbord med sill, skinka och köttbullar!

Det visar en undersökning som livsmedelsföretaget Scan har gjort. Julundersökningen* visar att en klar majoritet, 67 procent, av svenskarna vill ha ett traditionellt julbord med klassiska smaker och rätter. En ökning med 14 procentenheter sedan förra undersökningen för tre år sedan.

Annons

Hälften lagar från grunden
I undersökningen uppger 49 procent att de lagar några rätter till julbordet från grunden och kompletterar resten med färdiga produkter. Mer än hälften av svenskarna köper färdigkokt julskinka för att sedan griljera den själv. 21 procent lagar all julmat från grunden, en ökning med två procent sedan förra undersökningen.

– Just nu är det väldigt trendigt att laga all mat från grunden men det gäller att hinna med bland allt annat som ska göras inför jul, säger Christina Wennerbo, produktchef Scan.

5-8 personer kring julbordet
Julbord är gemenskap och i 46 procent är det 5-8 personer runt bordet. Och 54 procent uppger att hela familjen är med och bestämmer vad som ska vara på julbordet. Inte helt oväntat, 41 procent, är det vanligast att äta julbord hemma med start på julafton och fram till nyår. 8 procent äter julbord under hela perioden första december in i januari. Julbord äter man även med jobbet, 26 procent uppger att de äter två till fyra julbord på restaurang.

* Undersökningen genomfördes under perioden 28 nov–22 dec 2011. Respondenterna bestod av en internetpanel med 526 svenskar från hela landet från 15 år och uppåt.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…