Annons
Annons


Två ska man vara…

Den ena kan heta Bill. Den andra Bull. Samma kön men inte ur samma kull. Med två katter blir det dubbelt så roligt och hälften så jobbigt.


Foto: Shutterstock

Två katter kan ha mycket trevligt ihop. Foto: Shutterstock

Har du en innekatt, men tycker att du inte räcker till tidsmässigt? Skaffa en katt till! Visst låter det märkligt, men det är faktiskt lättare att ha två katter än en. För hur vi än anstränger oss kan det vara svårt att ge innekatten ett tillräckligt stimulerande liv.

Undvik dåligt samvete

Att katten tvingas vara ensam hela dagarna när du arbetar känns inte roligt. Undvik att ha dåligt samvete för din katt, ge den en kompis i stället. Två katter har sällskap av varandra och tänk så mycket roligare lekarna blir! Men det är ett par saker du bör tänka på om du står i begrepp att bli tvåkattsägare.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Ta helst inte två kattungar ur samma kull.

Läs också: 6 saker som visar att din katt älskar dig

Det kan verka vara det smidigaste tillvägagångssättet, men skenet bedrar. Två kullsyskon har (precis som du förmodade) väldigt roligt med varandra. Men tanken är ju att katterna ska vara sociala och trevliga i sitt umgänge med människor också. Du bör med andra ord ha hunnit bygga upp kontakten med katt nummer ett innan du skaffar katt nummer två. Det behöver inte handla om alltför många veckor, men ändock tillräckligt lång tid för att din kattunge ska ha hunnit bli lätthanterlig. Visst går det att skapa denna kontakt även med kull- syskon, men att ha ett åldersmässigt hopp mellan kattkompisarna underlättar proceduren.

Hur ska man då välja, två av samma kön, eller en av varje? Smartast är det att välja två av samma kön. Det är annars lätt hänt att honan hinner löpa innan du upptäcker detta och dina två katter helt plötsligt blir avsevärt fler än du hade räknat med!

Inte bara kattungar

Det finns förstås inget som säger att du enbart ska tänka i termen kattungar.

Läs också: Sjukvårdsupplysning för katter

Det finns gott om trevliga och sociala vuxna katter på allehanda djurhem som söker nya ägare. Väljer du att ge en vuxen katt en ny chans i livet brukar oftast personalen på djurhemmet kunna hjälpa dig i valet av lämplig kompis till din katt.

Ska du introducera två halvvuxna eller vuxna katter för varandra kan det vara all idé att gå försiktigt fram.

Börja med två transportburar, det kan nämligen vara vettigt att först låta katterna bekanta sig med var- andra genom transportburens nät. Ställ ner kattburen med nykomlingen och låt din katt komma fram och hälsa. När båda katterna verkar lugna byter du så nykomlingen får lov att bekanta sig med omgivningen under tiden som din egen katt sitter i bur. Efter ett antal byten är katterna så pass vana vid varandras dofter att det kan vara dags för det första mötet ”på riktigt”.

Kan ta lite tid

Tar du det bara lugnt kommer introduktionen att avlöpa helt smärtfritt. Det kan dock ta lite tid innan katterna accepterar varandra fullt ut, och ju äldre katterna är, desto längre tid kan det tänkas ta. Men de allra flesta blir kompisar på mycket kortare tid än du någonsin hade vågat tro. Och nu har faktiskt tillvaron blivit så mycket intressantare för din katt, en alldeles egen kompis att dela livet med, toppen!

Veckans PS: Har du två katter kan det (i alla fall till att börja med) vara bra att ha två kattlådor och två matplatser på olika platser i hemmet. Allt för att undvika eventuella gräl.

Text: Ursula Wilby (hunduppödare och kattvän)

 

LÄS OCKSÅ


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…