Annons
Annons


Undvik skada dig vid renovering

Närmare var fjärde svensk har någon gång skadat sig vid hemmafix eller renovering och den vanligaste orsaken är att man inte varit fokuserad. Det svarar hela 37 procent i Skanskas undersökning Säkerhetsbarometern. 25 procent uppger också att felaktig arbetsställning varit skälet till att man gjort sig illa.


Skador vid renovering

Rätt arbetsställning är viktig för att slippa skador.

Att renovera hemma kan vara en tidskrävande uppgift och det är lätt att tappa fokus. I byggföretaget Skanskas årliga undersökning Säkerhetsbarometern framkommer det att hela 23 procent har skadat sig under en renovering i hushållet och allra högst är siffran bland män (31 procent). Orsakerna till varför man gör sig illa är många men den överlägset vanligaste anledningen är att man haft bristande fokus på uppgiften. Det svarar närmare 37 procent.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Precis som med andra tidskrävande uppgifter är det svårt att hålla sig helt alert under en omfattande renovering. Därför är det extra viktigt att man använder rätt skyddsutrustning och planerar arbetet för att undvika skador som beror på slarv. Glöm inte heller att ta regelbundna pauser. Man ska inte underskatta vikten av att ta en fika mellan varven, säger Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson, skyddsombud på Skanska.

Avsaknad av skyddsutrustning är en av de vanligaste anledningarna till att olyckan varit framme. Framförallt gäller detta bland männen (18 procent). 23 procent av de som har gjort sig illa på grund av felaktig arbetsställning.

Skaderisken har dock föga effekt när det gäller att avskräcka svenskarna från att plocka fram verktygslådan. 18 procent, svarar att de är eller har varit oroliga för att skada sig vid renovering hemma, men endast fyra procent av dem väljer att inte utföra renoveringar själva på grund av skaderisken.

–Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta allvarliga olyckor enkelt kan undvikas genom rätt utrustning och planering, säger Rikard Andersson.

Säkra Snickarens tips för att undvika skador i sommar:

•   Planera bygget – i god tid innan du sätter i gång. Se över vilken säkerhetsutrustning och material du behöver

•   Skydda dig – skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder är ovärderligt för att undvika skador

•   Lär dig verktygen – läs på noga om hur du använder verktygen och fråga en expert om du är osäker

•   Arbeta i rätt ställning– växla arbetsuppgift ofta, arbeta inte med händerna över huvudet längre än ett par minuter och jobba med rak rygg och böjda ben

Här får du fler viktiga tips hur du undviker att skada dig vid renovering.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…