Annons
Annons


Unga par bråkar om soporna


Det är din tur att ta ut soporna, älskling!

Alla hjärtans dag står för dörren men det gör också våra sopor. Återvinning är bra för miljön men kan kosta på förhållandet.

Enligt en ny opinionsundersökning blir ett av fem svenska par osams om återvinningen. Värst är det bland unga vuxna där en tredjedel av paren anger återvinning som källa till konflikt.

Annons

Hushållssysslorna skapar osämja
Att bo ihop med sin partner är inte alltid så lätt. Nära en av tre svenskar som lever i en relation uppger att hushållssysslor så som sopsortering, dammsugning, matlagning, tvätt och disk skapar osämja i hemmet. Det visar en ny opinionsundersökning genomförd på uppdrag av SodaStream.

Att vara miljömedveten kan tyckas vara en självklarhet för den unga generationen men undersökningen visar att en av tre svenskar (32 procent) mellan 20-29 år bråkar med sin partner om återvinningen.

PET-flaskor jobbiga
Det som unga par uppfattar som topp-tre jobbigaste avfallet att återvinna är metall (22 procent), PET-flaskor (20 procent) och kartong (17 procent). Unga vuxna är också den ålderskategori som i störst utsträckning uppger att de inte återvinner alls, hela 7 procent struntar helt i att återvinna jämfört med fyra procent för par i alla åldrar.

– Att återvinna är bra, men avfallsberget som tenderar att hopa sig under diskbänken kan också skapa irritation i relationen. Genom att i stället minska vår totala mängd avfall kan vi rädda vår miljö och kanske också husfriden, säger Daniel Dembovsky, marknadschef för SodaStream i Norden.

Sparar både på relationen och miljö
Att kolsyra hemma istället för att köpa hem vatten och läsk på flaska är ett sätt att undvika både tjafs i hemmet och negativ miljöpåverkan. Råvaran, färskt och kallt vatten, finns direkt i kranen. Användning av kolsyresystem för hemmabruk med återanvändbara PET-flaskor och kolsyrepatroner innebär mindre förpackningsavfall och mindre föroreningar orsakade av transporter av buteljerade drycker – till och med bättre än att återvinna.

– En familj kan i genomsnitt ersätta 740 flaskor och burkar per år. Och om det samtidigt tar bort en källa till konflikt sparar man ju inte bara på miljön utan även på sin relation, säger Daniel Dembovsky.

Undersökningen genomfördes i februari 2013 av Snabba Svar på uppdrag av SodaStream. I undersökningen deltog 1007 svenskar som lever i en parrelation.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…