Annons
Annons


Unga satsar på desserten!

Klassikerna vinner när svenskarna får välja dessert. Glass toppar listan på favoritdesserter följt av paj, kladdkaka, tårta och chokladdesserter.


glasstrut

Bland yngre svenskar äter 1 av 5 mer dessert idag än för tre år sedan, medan en tredjedel av personer över 55 år har minskat sitt dessertätande under samma period. Det visar en ny undersökning som kartlagt svenskars dessertvanor på.

Annons

Hälsotrenden håller i sig, men svenskarnas aptit på något gott efter maten är fortsatt stark. Totalt sett äter 3 av 4 (74 procent) dessert lika ofta eller oftare idag jämfört med för tre år sedan. Men det är framförallt yngre personer som satsar på desserten. En femtedel av 18-34-åringar säger sig äta mer dessert idag, medan motsvarande siffra hos de som är 55 år eller äldre endast är 6 procent. Bland de äldre (55+) har närmare en tredjedel dessutom minskat sitt dessertätande de senaste tre åren.

Läs också: Recept på mumsiga desserter!

Kvinnor de nya dessertmästarna

För kvinnor är dessert ett självklart val när man bjuder på middag. Drygt 2 av 3 (69 procent) inkluderar dessert i menyn medan endast hälften av männen gör det. Kvinnor tycks också vara mer ambitiösa i köket – drygt 2 av 3 (71 procent) tillreder hela desserten själv, jämfört med nästan hälften (49 procent) av männen, som i högre utsträckning köper färdiga desserter i livsmedelsbutiker eller på konditori.

Ambitiösa svenskar

Av de som äter dessert uppger 2 av 5 (40 procent) att de gör det varje vecka och det tycks vara nästan lika viktigt till vardags som till helgen. I veckorna äter närmare 4 av 5 (78 procent) dessert och till helgen unnar sig nästan alla en dessert efter middagen (98 procent). På vardagen blir det oftast något enklare i form av glass, paj, bullar, kakor och fruktsallad som tar max 30 minuter att förbereda.

På helgerna lyxar vi till det med mer avancerade bakverk som kladdkaka, tårta och bakelser. Då lägger 1 av 4 personer (24 procent) över en timme på att laga dessert. Bland yngre personer höjs ambitionsnivån ännu mer, där lägger 1 av 3 (32 procent) en timme eller mer på efterrätten.

Klassiska favoriter toppar listan vardag som helg

Vardagar
1. Glass & Parfait, 47 procent
2. Bullar eller kakor, 20 procent
3. Fruktsallad, 15 procent
4. Paj, 14 procent
5. Kladdkaka, 10 procent

Helger
1. Glass & Parfait, 48 procent
2 .Kladdkaka, 22 procent
3. Paj, 21 procent
4. Tårta eller bakelse, 20 procent
5. Chokladbaserat bakverk, 19 procent

De inspirationskällor som i genomsnitt toppar listorna är:

1. Receptsajter och appar, 48 procent
2. Släkt och vänner, 32 procent
3. Tidningar, 28 procent
4. Matbloggar, 18 procent
5. Sociala medier, 17 procent
6. TV program, 16 procent

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Arla. Undersökningen är genomförd under perioden 18-21 september 2015 med en totalbas av sammanlagt 1321 intervjuer. Av dessa är det 1092 (ca 83 %) som äter dessert minst några gånger per år. Målgruppen representerar ca 83 % av populationen. Undersökningen är genomförd via internet med män och kvinnor 18-74 år i Sverige.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…