Annons
Annons


Unga smittas lättare


trött kvinna

Om du blir smittad av en gäspning är det inte för att du är trött eller har en bra inlevelse. Det är för att du är ung.
Gäspningar smittarmen ju äldre man blir desto mindre är risken att bli smittad. Det visar ny forskning från USA.
Hittills har det antagits att smittande gäspningar hängde ihop med människors empati. Men resultaten av en ny studie visar att åldern är mer förknippat med gäspandet.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Studien omfattade 328 personer som man har visat en treminuters-video. Videon visade människor som gäspade och varje gång försökspersonerna själva gäspade fick de trycka på en knapp.
Ålder viktigare än trötthet
Sammanlagt 68 procent av deltagarna gäspade när de såg videon. Av de som var under 25 år gäspade 82 procent. av deltagarna. 60 procent av personerna mellan 25 och 49 år smittades av gäspningarna, men bara 41 procent av deltagarna över 50 år smittades.
Studien är den största i ämnet hittills – både vad gäller antal deltagare och antalet faktorer som testades. I studien undersöktes, förutom ålder och inlevelseförmåga, bland annat även trötthet, sömnmönster, intelligens och empati. Men av alla faktorer var åldern det viktigaste.
Vet inte varför
Dr Elizabeth Circulli, som är biträdande professor i medicin vid Duke University i Durhan, North Carolina, har lett studien . Men hon har ännu inte svaret på varför smittsamma gäspningar avtar med åldern.
Det ska forskare nu undersöka vidare och även ta reda på om smittsam gäspning är ärftligt.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…