Annons
Annons


Unga svenskar argast bakom ratten


Enligt ny undersökning är det svenskarna som är mest arga bakom ratten.

Det är överraskande resultat som visar att vi svenskar är aggressiva bilförare. Närmare nio av tio uppfattar nämligen sina medtrafikanter som ilskna, vilket är nästan dubbelt så många som i Italien, Spanien och Turkiet.

Annons

Det visar en ny undersökning som kartlägger svenskarnas bilvanor och trafikbeteenden. Dessutom leder unga svenskar världsligan när det kommer till att svära bakom ratten.

Gilla Allas.se på Facebook

Dubbelt så många arga
Goodyears nya Däckbarometer anger att 86 procent av svenskarna mellan 18 och 25 någon gång har råkat ut för arga medtrafikanter. Snittet för övriga länder i undersökningen är endast 44 procent. Det vanligaste sättet för unga svenskar att visa sin irritation på vägarna är genom att svära. Andra vanligt förekommande beteenden är att göra tvära markerande inbromsningar och att gestikulera otrevligt.

– Vi svenskar är ju kända för att vara lugna och kontrollerade, så det är intressant att självbehärskningen verkar fungera sämre när vi sitter bakom ratten. Det är inte riskfritt om bilister hetsar varandra genom alltför uppenbart svärande och gestikulerande. Dessutom visar vår Däckbarometer att det förekommer beteenden som faktiskt är direkt trafikfarliga, säger Magnus Lord Arenander, på Goodyear Nordic.

Kvinnor bromsar med flit
Generellt sett förekommer aggressiva utspel hos manliga bilförare oftare än hos kvinnliga, enligt Däckbarometer 2013. Men mer än varannan ung svensk kvinna medger att de någon gång har svurit åt sina medtrafikanter och närmare var fjärde säger också att de har gestikulerat otrevligt. Av de som någon gång har bromsat in med flit när någon kört för nära, är dessutom majoriteten kvinnor.

Fem tips för lugnare bilkörning:

  • Sov ut – när du är trött finns risken att överreagera.
  • Planera resan så att du har gott om tid, ju mer stressad du är desto lättare blir du arg.
  • Ät, blodsockerfall kan göra dig mer lättirriterad.
  • Tänk: Det är viktigare att komma fram sent än att inte komma fram alls. Ett hetsigt beteende kan leda till olyckor.
  • Var tydlig i trafiken, då blir det lättare för andra trafikanter att läsa av vad du tänker göra, vilket i sin tur leder till mindre irritation.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…