Annons
Annons


Ungdomar pressas till sex


Sara, 15 år, hade sett fram mot festen med skolkompisarna, men istället blev den början på en lång mardröm (Bilden är en rekonstruktion ur programmet). Foto: Mediabruket

När tonåringar utsätts för sexuella övergrepp är gärningsmannen ofta en jämnårig. Men vågar man peka ut killen som man drömt om att ha sex med?

Vem har rätt till din kropp? Bara jag själv, skulle de flesta svara. Men på en fest med sina skolkamrater hamnade Sara, 15 år, i en situation där detta inte alls kändes lika självklart. I dokumentären ”Ingen riktig våldtäkt” berättar ungdomar om de oskrivna reglerna för gränslandet mellan sex och övergrepp.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Fantasin blev en mardröm
Sara hade längtat efter att ha sex för första gången. Hon hade hört kompisar berätta och hon hade fantiserat om en kille på skolan. Men det blev inte alls som hon hade tänkt sig. Händelsen blev början på en mardröm som präglat hennes liv sen dess. Sara beskriver hur pojken utsatte henne för ett sexuellt övergrepp.

– Jag skämdes så mycket efteråt och tyckte att allt var mitt eget fel, berättar Sara.

Vad är tillåtet?
I ”Ingen riktig våldtäkt” berättar tonåringar om att pressas och övertalas till sex. Det är en dokumentär som försöker diskutera moral snarare än juridik. Vad får man egentligen göra mot varandra? Finns det situationer då man inte räknar med att kunna bestämma över sin kropp?

Vuxna blundar
– Under arbetet med dokumentären har jag insett att många ungdomar har sina första sexuella erfarenheter i det här gränslandet mellan sex och övergrepp. Vuxenvärlden blundar och lämnar de unga helt ensamma med svåra frågor. Vi vet inte hur vi ska prata om något så känsligt. Så ska det såklart inte vara, säger Lisa Wahlbom, en av filmens producenter.

Filmen innehåller intervjuer med ungdomar samt en dramatisering av det som Sara drabbades av. Speaker i filmen är Robyn.

Dokument inifrån – Ingen riktig våldtäkt: Torsdag 10 maj, kl 21.00. SVT1


(14)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…