Annons
Annons


Unik chans att se konst


Aleksandr Dejneka.

Aleksandr Dejneka (1899–1969), Textilarbetare, 1927.

Andrej Rjabusjkin.

Andrej Rjabusjkin (1861–1904), Moskvaflicka från 1600–talet, 1903.

Utställningen Från tsarer till folkkommissarier är ett samarbete med Ryska Museet i S:t Petersburg och innehåller rysk och sovjetisk konst från 1800-talet fram till 1960. Svenska besökare får möjlighet att uppleva en rik och mångfasetterad konstkultur som för många västeuropéer fortfarande är okänd. Utställningen kommer från Ryska Museet i S:t Petersburg, som har världens största samling av rysk konst, och innehåller en rad höjdpunkter ur museet samling.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Från tsarer till folkkommissarier visar konst som sprungit ur ett samhälle som genomgått enorma förändringar under de drygt hundrafemtio år som utställningen spänner över. Från 1800-talets tsarvälde över de revolutionära åren på 1910- och 1920-talen till Stalintidens och kalla krigets sovjetiska stormakt.

Nathan Altman.

Nathan Altman (1889-1970), Porträtt av poeten Anna Achmatova, f. Gorenko, 1914.

Den ryska konsthistorien innehåller också några av den tidiga 1900-talsmodernisens verkliga pionjärer. Kazimir Malevitj och Vasilij Kandinskij, som sedan länge räknats till konstens stora världsnamn, bröt ny mark med ett måleri som tog avstånd från realismen och den berättande traditionen.

Utställningen innehåller också verk av 1900-talsmålare som är mindre kända för en internationell publik. Ett exempel är Pavel Filonov, som utvecklade en ytterst personlig bildvärld inspirerad av folkkonst och bilder utförda av psykiskt sjuka människor. Filonov förbjöds av den sovjetiska regimen att visa sin konst offentligt.

Totalt visas 65 oljemålningar av 40 konstnärer, alla inlånade från Ryska Museet. Bland konstnärerna finns namn som Ivan Ajvazovskij, Aleksej Venetsianov, Nathan Altman, Natalia Gontjarova, Alexander Dejneka, Vasilij Kandinskij, Isaac Levitan, Kazimir Malevitj och Marc Chagall. Till utställningen finns en katalog i en svensk och en engelsk upplaga med alla konstverk avbildade och med texter skrivna av specialister vid Ryska Museet.

Var: Nationalmuseums tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm.

När: 2 oktober 2014 till 11 januari 2015.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…