Annonssamarbete med ATG

Unite People i Varberg är Drömfondens vinnare

När det inte fanns något för ungdomar att göra i Varberg startade Adnan och Birol föreningen Unite People. Hit kommer nyanlända tonåringar och spelar fotboll med svenska tjejer och killar. För det fina initiativet fick de ta emot en check på 150 000 från ATGs Drömfond.


Mural, Isra, Fillemon och Yousef på Kvällsfotbollen som Unite People arrangerar. När föreningen fick ATGs Drömfond-check festades det på pizza. Foto: Joakim Norberg

Kvällsfotbollen samlar unga från hela världen

En lördagskväll i småstaden Varberg är folktom och mörk när turistsäsongen är över. Västanvinden för in en fuktig kyla från havet. Dörren till gymnasieskolans idrottshall står på glänt. Därinne är det ljust, varmt och fullt av folk. Musiken pumpar ur högtalarna. På hallgolvet pågår en snabb, intensiv femminutersmatch. Eftersläntrarna som smiter in genom entrédörren möts av leenden och utsträckta händer: ”Tjena brorsan, hur är läget?”.

– Jag kommer alltid hit. Jag har hittat en massa goa människor att lära känna här, säger 14-årige Deotrin Muli.

Att så många ungdomar skulle komma vecka efter vecka hade fotbollstokige fritidsledaren Adnan Bainca inte kunnat ana när han och kompisen Birol Adem startade Unite People för snart två år sedan.

– Vi är ju unga själva 
och det var inte längesedan vi var där de här killarna är i dag. Det fanns ingenting att göra på kvällar och helger. Det var lätt att drabbas 
av tristess och hitta på dumheter, säger Adnan.

Projektet växer

Eftersom fotbollen är en stor grej i Varberg bestämde sig han och Birol för att starta en aktivitet med anknytning till sporten .

Snart visade det sig att 
nästan hälften av de mellan 80 och 120 ungdomar som kommer till Kvällsfotbollen varje lördag är ensamkommande asylsökande.

– Så på köpet blev vi ett integrationsprojekt. Det känns 
jättebra att de under fyra 
timmar i veckan kan få slippa de onda tankarna och oron för vad som ska hända och bara vara som vem som helst, konstaterar Adnan.

Killarna och de nyanlända hittade snabbt till Kvällsfotbollen. Andra grupper har 
varit svårare att nå.

– Därför har vi under hösten kört Parasport för personer med funktionsvariationer på torsdagarna och startat Tjejfotbollen på söndagarna. 
Tjejerna behövde ett eget forum, berättar Adnan.

En fotbollsaktivitet för 
vuxna och ett projekt för 
att hjälpa unga in på arbetsmarknaden ligger också i startgroparna. Dessutom bjuder Unite People med jämna 
mellanrum på föreläsningar om viktiga ämnen som droger och mobbning.

En av de tjejer som inte bryr sig om att det mest är 
killar på den vanliga kvällsfotbollen är 17-åriga Riona Mzi. Hon missar sällan en 
lördagskväll i idrottshallen med Unite People.

– Annars är jag anfallare 
i Lilla Träslövs FF. Men vi har ingen träning på lördagar, så då är det kul att gå hit. För somliga betyder Kvällsfotbollen mer än för andra. Deotrin Muli och Riona Mzi är båda uppvuxna i stan. 19-årige Meshal Hasim är däremot ny i landet. För ett år och nio månader sedan kom han till Sverige som ensamkommande pojke på flykt från Irak och placerades på ett boende för ungdomar i Varberg.

– Man blir rastlös av att bara sitta hemma på rummet jämt så jag började gå hit nästan direkt. Egentligen är jag boxare men all idrott är kul, 
säger Meshal.

Lika viktigt som att Kvällsfotbollen bryter tristessen på helgerna tycker Meshal att den är genom att människor från så många kulturer får lära känna varandra.

– Jag har fått kompisar från Eritrea, Somalia, Argentina, olika arabländer och så svenskar förstås. Vi som nyss har kommit hit måste lära oss hur man lever i det nya landet. I mitt hemland var det så mycket hat. Här är alla snälla mot varandra och jag känner mig omtyckt, säger han.

Fint besök

En höjdpunkt i Unite Peoples arbete var när ATGs Drömfonds ambassadör, hockeystjärnan Peter ”Foppa” Forsberg, kom på besök.

Hockeylegenden Peter ”Foppa” Forsberg är ambassadör för ATGs Drömfond och överlämnade priset till Adnan Bainca som startade Unite People. Foto: Joakim Norberg

– Han spelade fotboll med oss. Först var jag lite nervös men Foppa var så ödmjuk och skön att man glömde bort vem det var man pratade med efter en liten stund, säger Adnan.

Foppa och hans filmteam 
intervjuade också Adnan och ungdomarna och gjorde en film om verksamheten. Med den kom Unite People till 
final i ATGs Drömfond som 
finansierar projekt som motverkar utanförskap och ohälsa med idrott som grund.

Både juryn och svenska folket, som fick rösta på sina 
favoriter, blev så imponerade av Unite People att de tilldelades 150.000 från ATGs Drömfond.

– För oss betyder checken 
jättemycket. Förut saknade 
vi alltid pengar och visste 
inte hur länge vi skulle kunna fortsätta. Nu vet vi att Kvällsfotbollen har kommit för att stanna och kan satsa mer på tjejerna och personer med funktionsvariationer. Med pengarna från ATGs Drömfond kan vi erbjuda grejer som vi inte ens hade kunnat drömma om tidigare! säger Adnan.

Detta är ATGs Drömfond

ATGs Drömfond är plattformen som samlar alla ATGs engagemang och sponsorskap. Sedan starten för över 40 år sedan har ATG varit en positiv kraft som både initierat och finansierat projekt inom hästnäringen, samhället och idrotten.

Genom ATGs Drömfond fick i år fyra föreningar, som motverkar utanförskap och ohälsa genom idrott, pengar till att förverkliga sitt drömprojekt.

Här kan du läsa mer om Drömfonden

Om ATG

ATG, AB Trav och Galopp, är inte som andra spelbolag. Det ägs helt av trav- och galoppsporten vilket innebär att ATG årligen ger hela 
sitt överskott på cirka 1,7 miljarder till sporten.

I över 40 år har ATG varit en samhällsaktör i Sverige bland annat 
genom att:

  •  ATG är det enda spelbolag i Sverige som betalar spelskatt, 35% av det som blir kvar när spelarna fått sitt.
  •  ATG stöttar idrott och hälsa. Bland annat genom Olympiatravet, som genererat över 235 miljoner kronor 
till Sveriges Olympier och Paralympier.
  •  ATG stöttar både Hästnäringens Nationella Stiftelse, svensk häst-forskning och ridsporten i stort.

Här kan du se en film om när Peter ”Foppa” Forsberg, ambassadör för ATGs Drömfond, var på besök hos Unite People i Varberg:

Läs också: På Glimma får man vara sig själv

 

i


(124)
(0)


Senaste från allas

Laddar nästa sida…