Annons
Annons


Uppdrag granskning om sanningen på Lundsberg


Karin Mattisson och Janne Josefsson.

Karin Mattisson och Janne Josefsson. Foto: Sofia Sabel

Det anrika riksinternatet Lundsberg utreds just nu av Skolinspektionen, polisen och av regeringen. Uppdrag granskning berättar i två program om vad som händer på skolans elevhem – när ljuset släcks för kvällen.

Annons

Lundsberg i Värmland är Sveriges äldsta riksinternat med en drygt hundraårig historia. Till den mytomspunna skolan har adel och överklass skickat sina barn i generationer och elever som Prins Bertil och Carl Philip har bidragit till stjärnglansen. Många har hyllat skolan för att den är karaktärsdanande och skolans måtto – en sund själ i en sund kropp – påstås genomsyra hela verksamheten.

Bakom fasaden
Samtidigt har historierna börjat sippra ut om vad som händer på elevhemmen, efter att ljuset släckts för kvällen och de vuxna dragit sig tillbaka. Det handlar om vittnesmål som sträcker över generationer.

– Jag har aldrig gråtit så mycket som på Lundsberg, säger en tidigare elev.

Berättar öppet
Det han råkade ut för under sina år på skolan har han aldrig berättat för någon. Nu väljer han att berätta öppet i Uppdrag granskning. I två program granskar Karin Mattisson de svenska riksinternaten.

Uppdrag Granskning: Onsdag 23 maj, kl 20.00. SVT1


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…