Annons
Annons


Uppdraget slutfört – favoriterna vidare till final!


Anouk från Holland

Hollands Anouk är en av tio som är klara för lördagens final.

Anouk från Holland har slutfört sitt uppdrag. För första gången sedan 2004 är Holland i final i ESC. Tillsammans med bland andra Danmark, Ryssland och Moldavien tog hon sig vidare. Bland dem som fick lämna var Cypern, Österrike och Slovenien.

Annons

När Loreen, förstärkt av den tecknande barnkören, svävat fram i sin röda klänning, och Petra Mede hälsat välkomna och på tre språk förklarat röstningsförfarandet, satte årets första Eurovision-semifinal igång.

Gilla Allas.se på Facebook

Knappt två timmar senare stod det klart vem som gått vidare och vem som får åka hem utan att dansa med de stora elefanterna på lördag.

Var inte nervös
Anouk från Holland var en av de som gick vidare. Sist av alla fick hon besked att hon var med i finalen, men det var inget som störde henne, berättade hon på den efterföljande presskonferensen.

– Det verkar kanske arrogant, men jag var inte nervös medan vi väntade. Däremot var jag nervös när jag gick på scenen. Det släppte dock när vi kom till refrängen och jag såg alla människor som viftade med flaggor. Det var härligt!

Landsmännen njugga
Bland media och fans i Malmö Arena blev Anouk snabbt en favorit. Till skillnad från hemma i Holland där hon innan kvällen inte hade speciellt många bakom sig. I en undersökning hade bara en tredjedel av närmare 7000 holländare svarat att de trodde att Anouk skulle ta sig vidare. Två tredjedelar trodde det inte. Själv sa Anouk tidigare i en intervju:

– Om jag tar mig till final känner jag att uppdraget är utfört. För det har inte hänt Holland sen 2004.

På tisdagskvällen fullbordade hon uppdraget! Hur det går på lördag får vi se, då hamnar Anouk i den första halvan av startfältet.

Danmark ser fram emot finalen
En annan som också haft en viss press på sig är vår danska granne Emmelie de Forest. Barfota dansade hon runt på scenen och gjorde ett säkert intryck.

– Ja, jag tror ju på sången och dess budskap. Sen fick jag också ett fantastiskt mottagande av publiken. Nu ser jag fram emot finalen med glädje, sa hon och hamnade i finalens andra halva på lördag.

Hunken gick hem
En av de otippade som tog sig vidare var litauern Andrius Pojavis (tippad allra sist av Eurofan-folket). Med sin lite hunkiga stil gick han igenom rutan och fick tillräckligt många röster för att gå vidare:

– Jag tänkte inte så mycket utan gjorde bara min grej och följde med den positiva stämningen i arenan.

Favoritfall
Sämre gick det då för österrikiska Natalia Kelly. Hon var en av favoriterna, men ropades inte upp bland de tio som gick vidare. Natalia har megastjärnan och 1988 års ESC-vinnare, Celine Dion, som idol. I blå jeans och vit sidenblus lyste hon med ”Shine” upp Malmö Arena, men räckte inte hela vägen till final.

Det gjorde det däremot för Birgit från Estland. Hon hade tydligen laddat ordentligt och uppgraderat sin låt från 1972 till åtminstone 1986. Något som betalade sig denna kväll.

Ingen mer klapa
Sloveniens bidrag var lika hysteriskt som vi mindes det från måndagens repetition och de eleganta herrarna i kroatiska Klapa S Mora tog hand om sitt tungsinne och sin a capella-sång på ett snyggt sätt, men till ingen nytta.

Danska Emmelie trummade mellan flöjttonerna in sitt tårdrypande budskap och det gick hem. Publiken i Arenan ville nästan inte sluta jubla – och finalvägen låg öppen.

Ryska Dina fortsatte på den inslagna vägen från den nationella uttagningen och lyfte sin låt till höga höjder. Jag säger bara ”What If” inför finalen.

Dark horse?
Zlata
från Ukraina hade problem med om hon skulle välja den röda eller vita fodralet. Det blev det vita och sedan sjöng hon bekymmerslöst och avspänt. Är Zlata finalens ”dark horse”?

Det syntes att Anouk njöt av att sjunga sin låt i det här sammanhanget. Ständigt leende flöt hennes ande liksom över publiken och fick för det kvällens längsta och kraftigaste applåd. Holland i sin första final sedan 2004.

Montenegros hip hop-dystopi väcker känslor. Vissa ville spola ner dem, medan andra tyckte att det var ett ganska kul rymdnummer. Vad tyckte du? Röster fick den i alla fall inte så många.

Litauens Coldplay-kopia växte i  direktsändningen. Nu gick Andrius glädje igenom och han verkade njuta. Snacka om att ta vara på ögonblicket.

Radiohit
Vitryssland fick arenan att svänga med sin orient-disco. En lättnynnad slagdänga som säkert kommer att följa oss via radioapparaterna i sommar.

Vitrysslands Alyona Lanskaya

Vitrysslands Alyona Lanskaya svängde vidare från den första semifinalen.

Moldaviens svar på Lena Philipsson, Aliona, gjorde vad hon skulle och lyckades hamra in budskapet. Och visst var den hemmasydda klänningen fin?

Irlands Ryan Dolan sjöng sig in i publikens hjärta, men låten…?

Cyperns bidrag har inte haft många anhängare i presscentrat, och nej det var tydligen inte många fler än Grekland som kunde älska den här låten, men en eloge till sångerskan Despina Olympiou som lyfte en mycket medioker låt.

Så fel kan man ha
Belgiens Roberta Bellarosa hade mycket emot sig i Malmö. Inte nog med att juryrepetitionen strulade med ljud som försvann, låten han fått var inte heller bra och är inte mycket att skriva hem om. Så fel man kan ha – på lördag sjunger han i finalen! Men det gör inte Serbiens tjejer i Moje 3. De försökte och försökte övertyga oss om att ”Ljuba je svuda” är en bra låt, men det vill sig inte.

Resultat:

De 10 som gick vidare till finalen på lördag:

 • Moldavien
 • Litauen
 • Irland
 • Estland
 • Vitryssland
 • Danmark
 • Ryssland
 • Belgien
 • Ukraina
 • Holland

 De missar finalen:

 • Montenegro
 • Kroatien
 • Serbien
 • Slovenien
 • Österrike
 • Cypern

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…