Annons
Annons


Upprörande video visar hur strutsar slaktas för att bli lyxväskor

En ny video visar hur strutsar dör för att bli Hermès-väskor och Prada-plånböcker. I dag släpps den första inblicken i väskbranschen i strutsländer där unga fåglar elchockas, slås, dödas, plockas och flås för modets skull.


Strutsarna föds upp på avfall och slaktas på sin första födelsedag. Foto: PETA

Strutsarna föds upp på avfall och slaktas på sin första födelsedag. Foto: PETA

I morse släppte världens största djurrättsorganisation, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), den första utredningen någonsin i den hemlighetsfulla strutsslaktindustrin. I videon visas hur unga strutsar dödas för lyxväskor, skor och bälten till märken som Hermès, LVMH, Prada och andra stora europeiska modehus.

Annons

Utredare från PETA i USA spelade in videoklippen i Sydafrikanska slakthus, som drivs av världens två största företag inom strutsuppfödning. Dessa levererar upp till 85 procent av alla strutsprodukter i världen.

Videoinspelningarna visar nykläckta fåglar, som i naturen skulle ha tillbringat flera år med sina föräldrar, instängda i karga inhägnader tills de förs med lastbil till slakt.

Som i skräckfilm

Väl framme i slakthuset kommer de ettåriga strutsarna att vändas upp och ner i en elchocksmaskin för att sedan stötas ut och få halsen avskuren. Därefter plockas fjädrarna för att skapa den knottriga ytan med ”gåshud” som ofta syns på Birkin- och Pradaväskor samt andra lyxvaror.

– Smarta, känsliga och nyfikna unga strutsar behandlas som offren i en skräckfilm bara för att någon vill ha en knottrig Birkin-väska eller en Prada-plånbok med gåshud, säger PETA:s direktör Mimi Bekhechi.

Efter dessa avslöjanden vill PETA – vars motto delvis lyder ”djur är inte våra kläder” – uppmana Hermès, Prada och alla andra modehus att sluta sälja strutsläder och andra produkter i exotiskt skinn.

PETA vill även be alla kunder att undvika skinn och i stället välja något av de många högklassiga, stilfulla och djurvänliga vegan-accessoarer som finns på marknaden.

Så här går det till:

1. Dagsgamla strutsungar packas tätt i lådor.

picture-2

2. Vid ett års ålder sätts de i fasthållningsanordningar, där fjädrarna plockas medan de fortfarande är vid medvetande.

picture-6

3. I öppna, trånga släp transporteras de till slakteriet.

picture-7

4. Slaktkropparna hängs upp och ner och halsen skärs av.

picture-10

Källa: peta.org.uk

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…