Annons


Upptäck Gotland – bästa tipsen!

Att resa till Gotland känns lite som att resa utomlands. Karg natur, vackra kalkstensformationer, vita sandstränder och bad i turkost vatten. Här får du en massa praktiska tips för en härlig ö-upplevelse!


Foto: Hélène Lundgren

Foto: Hélène Lundgren

I Allas nummer 13 har vi ett resereportage, av Hélène Lundgren, med många bra Gotlandstips. Här bjuder vi på ännu fler av hennes goda Gotlandsråd:

Ta sig dit:

Från Nynäshamn och Oskarshamn går båtfärjan över till Visby. Destination Gotland. I sommar startar en ny färja mellan Nynäshamn och Västervik till Visby. Gotlandsbåten.

Annons

Ta sig runt:

Det bästa sättet att ta sig runt Gotland och Fårö för att kunna stanna till där man vill är att hyra bil om man inte tar med sin egen. I hamnen i Visby finns både Mickes uthyrning och Wisby biluthyrning.

Boende:

Hotell Helgeand ligger i en medeltida byggnad innanför ringmuren i Visby och har en varm källa och en bastu.

Stelor har personligt inredda rum i en gammal 1700 -tals vitkalkad gotlandsgård, restaurang, stor trädgård och konserter i ladan.

Fabriken Furillen är ett designhotell med avskalade rum i en gammal kalkstensfabrik. På restaurangen serveras middagar tillagad av Årets kock och hotellets gäster har förtur. Cyklar finns att låna på hotellet.

Fårö fästning är ett designhotell inhyst i Fårösunds Fästning från mitten av 1800 -talet och har även en restaurang, inomhuspool och ett spa.

Stora Gåsemora Gård ligger på Fårö, nära havet och man bo i en kvarn, strandbod, Gotlandshus eller ett bulbhus. Här hålls även konserter och i sommar kommer Lars Winnerbäck, Timbuktu till Gåsemora

Djupvik hotell är ett snyggt hotell som ligger i Klintehamn och har rum med havsutsikt över Karlsöarna.

Slowtrain B&B ligger i ett gammal gård från 1890 -talet, ett stenkast från Kutens Bensin på Fårö.

Pensionat Holmhällar är ett genuint kultställe från 1949 som serverar husmanskost prick kl 17 och här spelades filmen Pensionat Oskar in. Pensionatet ligger nära ett raukfält och en tre km lång sandstrand. Här finns både vandrarhem, rum och stugor samt många stamgäster.

Bungenäs Matsal och Kalkladan är arkitektritad och ligger vid Bungenäs kalkbrott. Området var tidigare i försvarets ägo och sista biten får man cykla. Här finns två restauranger, några hotellrum, en handelsbod och galleri.

Pensionat Grå Gåsen ligger i Burgsvik nära Storsudret med pensionat och restaurang i en gammal patriciervilla från 1850.

Äta:

Krakas Krog finns med i White Guide och har en utvald vinlista med fokus på egen import av Bourgogne och europeiska viner. Restaurangen ligger i Kräklingbo och har även tre dubbelrum.

Gula Hönan i Rånehamn är ett gotländskt gästgiveri och pensionat som satsar på ekologisk närproducerad mat.

Surfers ligger i Visby serverar ett gäng kreativa smårätter med inspiration från det kinesiska Sichuanköket.

Lilla Bjärs är en gårdskrog i Västerhejde som är med i White Guide. Gården är KRAV-certifierad och här odlas många olika grönsaker, kryddor, saffran, chili, och julgranar. Det finns även boende och en gårdsbutik med grönsaker och hantverk.

Fårögården Restaurang & Bar serverar god gotländsk medelhavsmat i en fin vitkalkad Gotlandsgård och har även ett lokalt gårdsbryggeri. Här finns också ett B&B och vandrarhem. www.restaurangfarogarden.se och

Bolaget ligger i det gamla Systembolaget i Visby och har en franskinspirerad meny. Här finns även en butik och en trappa upp kan man hyra lägenheter.

Vinor Krog i Sudersand serverar husmanskost och på tisdagar är det helgrillat lamm.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…