Annons
Annons


Urholkad allemansrätt

En färsk opinionsundersökning från Världsnaturfonden WWF visar att 88 procent av svenskarna tycker att allemansrätten är viktig. Allemansrätten är ett av de teman som står i fokus i WWFs nya kampanj Svenska Pärlor där målet är att få ett stärkt naturskydd i Sverige. En trend som riskerar att försvaga allemansrätten är att det blir allt lättare att avgränsa privata marker. Skyltar med texten tillträde förbjudet, privat väg, privat strand eller privat brygga blir vanligare. En annan trend är att strandskyddet försvagas. Det blir lättare att bygga närmare än 100 meter från strandkanten. En rapport från Naturvårdsverket visar att det är vanligare att bygga i strandskyddade områden än strax utanför.


Var rädd om allemansrätten

Vi måste vara rädda om allemansrätten, manar WWF. Foto: Cathy Yeulet

En färsk opinionsundersökning från Världsnaturfonden WWF visar att 88 procent av svenskarna tycker att allemansrätten är viktig. Allemansrätten är ett av de teman som står i fokus i WWFs nya kampanj Svenska Pärlor där målet är att få ett stärkt naturskydd i Sverige.

Annons

– Vi behöver ett utökat naturskydd och få större resurser att sköta den redan skyddade naturen. Det är avgörande för att kunna rädda våra arter i en värld där människor påverkar allt mer. För att få politikerna att agera för ett ökat naturskydd startar vi kampanjen Svenska Pärlor, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF.

Gilla Allas.se på Facebook

En trend som riskerar att försvaga allemansrätten är att det blir allt lättare att avgränsa privata marker. Skyltar med texten tillträde förbjudet, privat väg, privat strand eller privat brygga blir vanligare.

En annan trend är att strandskyddet försvagas. Det blir lättare att bygga närmare än 100 meter från strandkanten. En rapport från Naturvårdsverket visar att det är vanligare att bygga i strandskyddade områden än strax utanför.

WWF:s undersökning visar att en majoritet av svenskarna är emot att man ska kunna avgränsa privata marker och därmed frångå allemansrätten som är inskriven i svensk grundlag. En klar majoritet (63 procent) är också emot att strandskyddet försvagas.

Strandskyddet behövs även för att trygga förutsättningarna för friluftslivet och för att bevara goda livsvillkor för växt- och djurliv.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…