Annons
Annons


Utlyser belöning på 10 000 kronor efter katten Julias död

Gänget i bilen tog sikte på katten Julia, körde in i henne, filmade händelsen och körde från platsen. Händelsen har fått stor uppmärksamhet och väckt djup ilska. Nu har en belöning på 10 000 kronor utlysts till den som kan hjälpa polisen i arbetet med att få fast personerna.


Den norska skogskatten Julia var ute på sin kvällsrunda och satt och spanade ut över omgivningarna i centrala Säffle i början av förra veckan. Plötsligt kom en bil som närmade sig i hög fart. Vittnen har berättat för Säffle-tidningen, som var först med att rapportera om händelsen, hur bilföraren tog sikte på den 15-åriga katten som satt vid sidan av trottoaren.

Annons

Bilen träffade Julia, som flög upp i luften och landade med en duns. Enligt uppgifter till tidningen filmade en av passagerarna händelsen och från bilen ska ha hörts skratt och jubel. Bilen lämnade sedan platsen och de som befann sig där kunde snabbt konstatera att Julia var död.

Gilla Allas.se på Facebook

Katten Julia dödades av en bilförare medan en passagerare filmade påkörningen. Bild: Privat

För Julias matte är det som hänt en stor sorg.

– Hon är det första jag tänker på när jag vaknar och det sista jag tänker på när jag går och lägger mig på kvällen. Jag går väldigt mycket upp i djuren, så det blir en väldigt stor sorg när de är borta. Och Julia var inte bara en väldigt söt katt, hon var också vacker inuti, i själen, säger hon.

Händelsen är polisanmäld, och det finns flera vittnen till händelsen. Men ingen av dem lyckades anteckna bilens registreringsnummer, och polisen har inte hittat någon misstänkt.

Utlyste en belöning

Nyheten om det brutala tillvägagångssättet har fått stor spridning i sociala medier, och människor över hela landet har förfasats över det som inträffat.

En av dem är föreläsaren och underhållaren Peter Rylander i Stockholm. Historien om Julia har berört honom djupt och han har nu utlyst en belöning på 10 000 kronor till den som kan hjälpa polisen att hitta de skyldiga, trots att han aldrig träffat katten Julia eller hennes ägare.

– Framför allt vill jag ha tag på människorna som har gjort det här, men jag vill också skicka en uppmaning till svenska folket, myndigheterna och politikerna om att bättre stå upp för djuren. Tyvärr är det så i dag att djurskyddslagarna inte följs så bra, men myndigheterna prioriterar inte djurplågeri trots att det ofta är fråga om ganska grova brott, säger han.

Nyheten om katten Julias brutala död har engagerat många. Bild: Skärmdump/Säffle-tidningen

 

Peter Rylanders önskan och förhoppning är att polisen ska prioritera djurskyddsbrott i högre grad i fortsättningen.

– Som djurägare blir man så ledsen när ens djur dör, det går nästan inte att beskriva den sorgen. Och destruktiviteten i det som nu har hänt tycker jag att måste stävjas. Det är klart att det finns poliser som är djurvänner, men de måste prioritera.

”Det här var överlagt”

Nu hoppas han att hans utlysta belöning ska göra så att fler vittnen vill berätta om vad de sett.

– Jag vill bidra med något som gör att polisen får tag i förövarna, även om jag förstår att det blir svårt. Jag tänkte att belöningen kan göra så att någon vill namnge förövarna, eller ge andra sanna och ärliga uppgifter om vem mördarna är.

Julias ägare är glad över belöningen och över att kattens död har fått så stor spridning.

– Jag tycker det är jättebra. Det är väldigt fult att ta ett liv på det sättet. Katter blir ju ofta överkörda, men det här var överlagt. Gör man något sådant en gång kan man lätt göra det igen, och nästa gång kan det vara ett barn som är ute på gatan.

Av Minna Wallén-Widung

Läs också: Vanliga sjukdomar hos äldre katter


(98)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…