Annons
Annons


Utmaningen: På gott humör med Bollywood-dans


testa bollywooddans

”Trumpeten” symboliserar att livet är en fest. Dans och musik spelar en viktig roll. Så glöm inte njuta av det goda i livet!

utmaningen rutaAtt stå på dansgolvet en lördagsnatt och köra sina klassiska moves med tjejligan är en grej som får de flesta på gott humör. Kanske inträffar det inte så ofta tyvärr. Men dans är ju en aktivitet som man kan få in i vardagen och dessutom avancera.

Annons

Det var många år sedan jag befann mig i en danssal. Det är något med spegelväggar och blankt, polerat trägolv. Det är en känsla av att det är på riktigt.

Gilla Allas.se på Facebook

Ler som kompensation
Jag befinner mig på dansskolan Arnbergs i Malmö. Dansläraren Pooja frågar mig innan vi sätter igång om jag dansat Bollywood förut. Det har jag inte. Jag inser att det kommer bli svårt för mig att hänga med då jag kommer in mitt i terminen. Vi mjukstartar med att värma upp kroppen och gör den mer rörlig för vad som komma skall. Pooja visar dansrörelser och hon ler brett vilket får hennes elever att göra detsamma. Jag möter min egen spegelbild när jag rör på kroppen, jag är inte lika graciös som resten av gruppen. Men jag drar på smilbanden extra mycket, som för att kompensera. Det är ju faktiskt kul. Och ännu roligare blir det när jag får till några rörelser.

Vi rapar bort våra problem
Låten till dansen handlar om en kvinna som ger rådet ”Don’t waste your time crying over disappointments in life. The best way to get over disappointments is to collect your tears, mix them up, gulp them down and burp. This way life is happy again.”
I korthet betyder det att varje gång du känner dig ledsen – fokusera på det som är positivt och nynna på denna sång och det kommer säkert att få dig tilbaka på gott humör.

Vi gör en rörelse genom att vricka på halsen nerifrån och upp medan vi gapar. Vi har rapat bort våra problem. Men Gud vad bra, vad mycket mer speciellt det känns att vi dansar till en berättelse.

hbjkbjbk

Att ha roligt är en viktig ingrediens till en bra dans. Foto: Anne Carlsson.

En drömsk dans
Nu blir dansen ännu roligare, det finns ett budskap. Min kropp är inte så mjuk och följsam, jag försöker men det går inte riktigt som jag vill. ”One and two and down and pat and up and…” och när de andra är uppe på fötter igen står jag på knä och klappar mig själv på bröstet. Jag inser att det går lite för fort. Förhoppningsvis handlar det om att jag inte varit med från början.

Jag gillar bäst när vi vrider runt på handlederna och snurrar runt och ler. Det är en drömsk dans men det till trots är det full närvaro hela tiden.

Aktivitet: Bollywood-dans
Tänk på: Ha sköna, löst sittande kläder. Du väljer själv om du vill dansa i gympaskor eller barfota.
Bra: Inspirerande och utmanande.
Mindre bra: Kanske inte helt optimalt för dig som känner att du har problem med knän och rygg.
Passar den: Som vill förbättra sin rörlighet, förena träning med inspirerande dans samtidigt som du utvecklas i ämnet.
Sammanfattning: Som nybörjare går dansen mest ut på att ha roligt samtidigt som du får en timmes bra träning. När du går upp till högre nivåer införs en hel del teater där du får lära dig att uttrycka formuleringarna av en viss låt genom gester och ansiktsuttryck samtidigt som du utför dans-stegen.
Var noga med att inte utföra rörelser som inte känns bra för din kropp. Om knän knakar eller ryggen protesterar – försök att hitta ett alternativ till just den rörelsen. Fråga din dans-lärare.

Text: Liv Binkowski

LÄS OCKSÅ


(92)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…