Annons
Annons


Utmaningen: Visst kan du också sjunga Gospel!


du kan sjunga gospel-kör

En stor skara sångfåglar i Sankt Johannes kyrkan i Malmö.

utmaningen rutaJag har kommit på att jag är en jägare. Jag är nämligen på ständig jakt efter lyckohormonet ”Endorfin”. Denna ljuvliga känsla som sprider sig i kroppen efter att man har utfört ett härligt uttömmande träningspass eller har legat dubbelvikt av skratt med kompisarna, gör att man känner sig beroende.

Annons

Utmanas samtidigt som jag vill ha roligt
När jag var liten och gick i mellanstadiet sjöng jag i kör. Jag tror man skulle kalla kören för avancerad och allvarsam. Varje torsdag befann jag mig med väninnan på Musikhögskolan för att sjunga efter noter. Vi var indelade i olika stämmor och jag kommer ihåg att under dessa två timmar var det full fokusering som gällde och skratta var förbjudet – då fick man lämna körsalen för ”att hämta lite luft!” Jag minns mest att jag höll till ute i korridoren och hämtade en himla massa luft. Alltså hade jag inte speciellt roligt och därmed upplevde jag det inte som särskilt givande heller.

Gilla Allas.se på Facebook

Men nu när jag är vuxen och själv kan bestämma över hur jag vill spendera min fritid och vilka aktiviteter jag vill utöva är jag noga med mina val. Det måste ge mig någonting, jag vill utmanas samtidigt som jag vill ha roligt. Så när jag fick reda på att det finns en stor kör dit alla kan gå, vare sig man har erfarenhet av körsång eller inte, ville jag genast prova på.

Körmedlemmarna jublar
I år är det cirka 460 medlemmar i kören i Malmö som arrangeras av Medborgarskolan. Varje onsdag samlas sångfåglarna i Sankt Johannes kyrka. Jag ser till att vara på plats 18.40 när dörrarna öppnas och får en bra plats i en av kyrkbänkarna lite längre fram. Man får själv välja vilken stämma man vill tillhöra och jag vill helst sjunga melodin så jag valde alt-stämman och satt därför i mitten. Vill man så kan man sjunga i stämmorna tenor och sopran. Det är upp till en själv.

httpv://www.youtube.com/watch?v=f6JKGIMNtvc&feature=c4-overview&list=UUszSde3Akeun_swcJti8tWg

Körledaren Gabriel Forss, kommer in, prick klockan 19.00, och tar plats framme vid podiet. Vilken energi och glädje han förmedlar, körmedlemmarna jublar. Han hälsar alla välkomna och vi börjar med uppvärmning för både kropp och röst. Det skrattas och jag märker snabbt att nivån på kören är satt till ”att ha kul”. Gabriel är noga med att välja ut låtar som är uppdaterade, välkända och så fick vi sjunga en Gospel-låt. Gabriel spelar upp, sjunger en vers och vi andra sjunger efter honom.

jkljkl

Gabriel Forss och jag

När det inte bli som man tänkt sig
Vi sjunger George Michaels ”Faith”. Gabriel är entusiastisk: – Nu kommer vi till slutet av refrängen och då ska vi uttala Faith med et AHHH-ljud på slutet så vi sjunger ”FEIDA FEIDA FEIIDAAA!” Han kommer på sig själv med vad det är han sjunger och i vilken del av Sverige han befinner sig i. Slår handen för munnen och kören faller i gapskratt. En kvinna intill mig säger att det är det här som är det bästa med kören, när det inte blir som man har tänkt sig från början. Jag tänker på min barndomskör, det är två helt skilda aktiviteter.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3ap_wINI-d0&feature=c4-overview&list=UUszSde3Akeun_swcJti8tWg

Här står vi i Sankt Johanneskyrkan, vaggar från vänster till höger, klappar och sjunger ut höga toner. Skrattanfallen blir till de välbehövda andningspauserna från stressen efter arbete och andra bestyr som vardagen innehåller. En och en halv timme går snabbt. Jag känner mig glad och tröttheten som jag kände innan kören har försvunnit helt. Mina batterier är laddade igen.

Aktivitet: Du kan sjunga Gospel
Var: Stockholm, Göteborg och Malmö
Pris: 1350/termin
Tänk på: Bra att ha med sig en vattenflaska.
Bästa: Energin, bra val av låtar, man kan själv lägga nivån.
Passar den: Som vill koppla bort krav och måsten i vardagen och ha roligt. Riktar sig inte för den som vill få sig en utmaning i sång.
Sammanfattning: En bra aktivitet att göra tillsammans med vännerna.

Text och bilder: Liv Binkowski


(10)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…